Ha Magyarországi vállalkozásomat kiviszem Sk-ba, de továbbra is itthon kereskedek, akkor a számlatömbbe csak Euro alapon számlázhatok vagy forint alapon is megírhatom a számlát?
Szerintem a helyes válasz: Ott leszel adóalany, ahol a tevékenységet folytatod. A számlára pedig bármilyen eu-s pénznem írható. (Én végzek internetes szolgáltatást Szlovákiába, de mivel a szolgáltatásom itthon teljesül, ezért forintban számlázok. Hacsak a vevő kifejezetten nem kéri az euros-s számlát.) Tehát akár angol fontban is számlázhatsz Magyarországon, de ilyen esetben a könyvelőd mindig meg fog őrülni. Ráadásul a vevőid könyvelői is.
A két országbeli vállalkozás azonban nem hülyeség. Megveszi a szlovák cég az árut. Eladja a magyar cégnek. Az árrés - és az adó - akár Szlovákiában is képződhet. A magyar cég pedig kisebb árréssel - és adóval - dolgozik itthon. (Nagyon figyelni kell arra, hogy a teljesítések ténylegesen abban az országban történjenek, ahol az adót fizetni akarod.) Már csak az a kérdés, hogy a szlovák adózás valóban annyival jobb, mint a magyar, hogy érdemes legyen mindezt megtenni.
Talán a szlovák adóhatóság nem olyan kemény, mint a magyar. De szerintem - ezzel a szlovák kormánnyal - nem biztos, hogy kesztyűs kézzel bánnának a magyar adózókkal.
Szóval gondold meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!