Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Hogyan kell, ill. hogyan...

Hogyan kell, ill. hogyan érdemes belekezdeni a földművelésbe? Kell-e valamilyen képzést elvégezni? Hogyan lehet támogatásokat szerezni? Stb. Minden érdekelne ebben a témában.

Figyelt kérdés
28 ha közepes minőségű szántóföldünket szeretnénk elkezdeni magunk művelni. Jelenleg bérbe van adva, s ha jól tudom, lucerna és különféle gabonafélék szoktak benne lenni.

2012. febr. 25. 08:27
 1/9 anonim ***** válasza:
pazar..ha eddig lucerna volt a földbe akkor neked kimagasló termésed is lehet..nem kell hozzá képzés..de a belekezdésbe nagy szerepet tölt be hogy van e kezdőtőkéd..támogatás aki majdnem mindenkinek jár ha-onként 40 ezer forint..ha leírod hogy van e kezdőtőkéd jobban tudok segíteni..
2012. febr. 25. 20:56
 2/9 A kérdező kommentje:
Jelenleg kezdőtőkét max 5-700E Forintot tudnék rászánni. Nem tudom, ez elég-e valamire egyáltalán? A 40.000 Forint hektáronként vetőmagra, gépbérlésre, bármire felhasználható?
2012. febr. 26. 07:27
 3/9 anonim ***** válasza:

igen a 40 ezer bármire felhasználható ami a földel kapcsolatos elvileg de ha mást veszel belőle sincs probléma mert nem ellenőrzik de nyilván arra adják hogy segítsék a termelést..5-700 ezer sajnos elég kevés..tehát pár évig vagy gépet kell bérelned vagy pedig bérmunkával kell megcsináltatni éppen e miatt pár évig nem lesz olyan nyereséges..de ha pár év után tudsz venni:

-traktort 2millió körül

-kombinátor

-vetőgép

-permetező

-eke

-pótkocsi

stb ha már ezek megvannak nyilván egyre nyereségesebb lesz az egész válalkozás..és amilyen gépeid még nincsenek azt még mindnig meg lehet bérmunkával csináltatni ..egyébként szerencsés helyzetbe vagy hogyha már 28 ha földed van mert akkor 3-4 év sikeres termés már a gépek nagy részét megvásárolhatod..28 ha ról már 5-6millió forint megvan TISZTÁN tehát már abból nem vonnak le semmit és már ki van fizetve minden úgy marad meg ennyi..ja még annyit hogy a kukoricát napraforgót borsót ajánlom elvetésre ezeknek van jó áruk

ha még kérdésed van segítek szivesen:)

2012. febr. 26. 12:24
 4/9 A kérdező kommentje:

Kezd kicsit tisztulni a dolog. :) Nem gondoltam, hogy ennyire nyereséges lehet. kb. a felére tippeltem. Ebből is látszik, hogy teljesen kezdő vagyok...

A terményeladás hogy történik? Vagyis hogyan érdemes? Tárolás?

Pályázni érdemes?

A vágófa vagy tűzifa telepítésről mi a véleményed?

Előkerült még két hektár elfeledett föld... arra gondoltam bele.

Az alaptámogatást honnan kell igényelni?

2012. febr. 27. 19:09
 5/9 anonim ***** válasza:

a terményeladás nálunk ugy történik hogy bevisszük a terményüzembe és ott bármennyit levesznek (a tengerit,napraforgót,búzát,repcét szeretik a legjobban) és 3 napon belül fizetnek 1 összegbe persze még költségek itt is fellépnek mert meg kell szárítani ahhoz hogy lehessen tárolni és a piszkot ki kell szitálni belöle ..ezért minnél szárazabb időbe kell learatni és akkor nem kell sokat költeni a szárításra.

.vagy olyat is lehet csinálni hogy megszáríttatod és ha valaki jobb árat ad amit a terményüzem ajánl akkor eladhatod nagykereskedőnek is 300T terméssel biztos hogy foglakoznak a nagykereskedők

pályázni igen érdemes mert pl 1 traktornak a 70% át ki fizetik akár..persze ha megnyered de a pályázatokban nem vagyok jártas mert nem csináltam még ilyet pedig érdemes tényleg

a +2 ha ba szeretnél fát vagy az összesbe??

igazából a fával az a baj hogy elég baj a megtérülési idő mert ugye ha rendes szántóföldi növényeket termelsz az évente megtérül..az erdőbe az a baj hogy 1 akácosnak is kell 30 év tölgyesnek 5-60 év vagy még több és egyes fajoknak 80-100 év tehát nagyon sokálra térül meg és majd az unokád tudja kivágni (bár nem tudom hány éves vagy) de én ezért nem ajánlom az erdőt nagy területen..

én személy szerint ha ennyi földem lenne akkor nem fával ültetném be

és igazából itt több évtizedekig csak a földalapú támogatás a haszon mert az erdőre is adnak(nem tudom pontosan mennyit)

az alaptámogatást az MVH (mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal) adja őket kell megkeresni (a falugazdász biztos segít)

HA MÉG KÉRDÉSED VAN VAGY VALAMI NEM EGYÉRTELMŰ KÉRDEZZ BÁTRAN NAGYON SZÍVESEN SEGÍTEK AMIT TUDOK

2012. febr. 27. 21:52
 6/9 A kérdező kommentje:

A 2 ha 200km-re van, és oda csak havi 1x megyek kb. Azért gondoltam a fát oda. Más ötletem nincs, mert arrafelé epreznek, meg ribizliznek, de azzal nem akarok foglalkozni.

Köszönöm a válaszaidat! Remélem, sikerrel járok kezdőként is! :)

2012. febr. 28. 20:29
 7/9 anonim ***** válasza:

ÍGY talán az erdő jó ötlet..

nagyon szivesen

sok sikert !!!!!!!

2012. febr. 28. 21:47
 8/9 anonim ***** válasza:
Módos gazda lettèl azóta kèrdező? Szívesen meghallgatnám hová futott ki vègül.
2023. máj. 15. 15:17
 9/9 anonim válasza:
Erre én is kíváncsi lennék, már csak azért is, mert mi is örüklünk most egy kis földet. Jó lenne tudni, mit csináljunk vele :D
2023. szept. 25. 16:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!