Hogy lehet egyéni vállalkozáshoz új célterületet adni?
Egyéni vállalkozásom elektronikai cikkek kerekedelmével foglalkozik, és szeretném ezt bővíteni számítástechnikai szolgáltatásokkal is. Az okmányirodában azt mondták, hogy ehhez az ügyfélkapun kéne valamilyen e-iratot beküldeni.
Pontosan hol is van ez az ügyfélkapu és azon belül? A magyarorszag.hu-n lévő ügyfélkapuban sehol nem találom.
Tehát akkor hogy tudom elérni, hogy az egyéni vállalkozásom ezzel a területtel is foglalkozhasson? Esetleg milyen feltételei vannak ennek?
Egyszerűsítsd: kérd meg a könyvelődet vagy ügyvédedet.
Egyébként tevékenységi kör módosításnak hívják. Ahol a vállalkozást anno bejelentetted a szükséges tevékenységi körök megjelölésével ott kellene ezeket nekik intézni.
Első vagyok:
Közben ezt találtam:
Ebben az esetben csak te intézheted. Nem mint előbb írtam.
A változásbejelentés módja
Az egyéni vállalkozó, amennyiben ilyen irányú változást szeretne bejelenteni, ki kell töltenie és elektronikusan, saját ügyfélkapuján keresztül be kell küldenie egy egyéni vállalkozók változásbejelentő lapját, amely megtalálható a www.nyilvantarto.hu weboldalon az “Egyéni vállalkozással kapcsolatos letölthető nyomtatványok” menüpont alatt.
A nyomtatvány kitöltéséhez rendelkezni kell az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogrammal (ÁNYK), amely az APEH honlapjáról letölthető, vagy a link megtalálható a nyilvántartó honlapján is.
A változásbejelentéshez a “Változás bejelentés működő vállalkozás esetén (szüneteltetés, megszüntetés bejelentése is)” nyomtatványt kell letölteni. A letöltéskor ügyelni kell arra, hogy a megfelelő illetékes régió szerinti nyomtatványt töltse le a vállalkozó, hiszen az ügyfélkapus beküldéskor csak ekkor fog eljutni az illetékes hatósághoz a bejelentés.
A honlapon egyébként megtalálható az érvényes szakmakódok listája is, valamint részletes tájékoztatás a nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban.
FONTOS, hogy csak saját ügyfélkapuján, saját neve alatt küldheti be a nyomtatványt, vagyis könyvelő, családtag vagy hozzáértő neve alatt nem elfogadható a bejelentés.
Változásbejelentés határideje
A változást annak bekövetkeztétől számított 15 napon belül be kell jelenteni, tehát például új tevékenység esetén a tevékenység megkezdésének napján legkorábban, illetve az azt követő 15 napon belül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!