Egyéni vállalkozónak a járulékokon kívül milyen költségek vannak?
Tehát eladásonként mennyit kell még fizetni? Olvastam valahol 16%-ot, 27%-ot és kb. 50%-ot is.
10.000 Forintból például mennyit vonnak le?
Ezt találtam neten, de szerintem ez egy régebbi írás:
Ezen kívül SZJA-t kell fizetni, ami jövedelem / bevételfüggő:
18% 1.500.000 forintig, az efeletti bevételrészre 36%.
ÁFA fizetési kötelezettség ha a vállalkozó nem kért áfamentességet.
(Vagy ha a bevételei meghaladják az áfamentesség felső határát.)
Továbbá 700.000,- forint éves bevétel felett iparűzési adót, ami a bevétel 2%-a.
Szintén fizetni kell a 4%-os szolidaritási adó.
Akkor kb. 18%-ot kell fizetnem?
Tudom, könyvelőt is fogok kérdezni, de legalább ezeket tudnom kellene.
Ez az adózás téma ennél egy kicsit bonyolultabb, hogy most itt gyorsan leírjuk.. A könyvelőhöz azért mész, hogy felvilágosítson, ha tudnád, hogy hogyan és mit miért kell adózni nem is kellene.. Egyébként télleg csak röviden, és nem teljes körűen:
Alanyi adómentesség: kérhető évi 5millió forint árbevételig(főleg szolgáltatóknak éri meg), ekkor kizárod magad az ÁFA körből, nem kell fizetned ÁFÁt, de nem is igényelhetsz vissza, viszont a vásárlóid sem (ez mondjuk egy autósboltnál nem jó, mert nem fognak nálad vásárolni pl a szerelők, hiszen ők is vissza szeretnék igényelni az ÁFÁt. ha az 5 millát túlléped, átléptetnek ÁFA körbe.
Nem mindegy hogy főállású vagy mellékállású vállalkozó vagy.
Főállásúnál be kell jelentened magad, és a béred után kell fizetned.
Mellékállásúnál csak a kivétre kell fizetned (min. heti 36 óra)
Kivét: ugye ha pl. van havi 500ezer forgalmad, ebből 300beszerzés 100ezer fizetés stb., és felhalmozódik havi 100 ezer, ami bennmarad a vállalkozásba és nem kezdesz vele semmit. Ezt bármikor (áltban év végén szokták) kiveheted, és akkor kell utána adóznod.
ÁFA: ÁFA átlag 25%, de van amire csak 18 stb., de ez minimális.
ÁFÁt csak a "nyereség" után kell fizetni, tehát ha veszel vmit 300ezerért, eladod 500ezerért, meg még költesz 100ezret pl papírra, tollra, polcra amire rárakod stb., akkor 100 ezer a nyereséged. Ez után kell ÁFÁt fizetned.
Iparűzési adó: a tényleges forgalom(500ezer az előző pld-ban) után bizonyos %. Áltban 2, de van ahol 1,5, de van olyan kisváros/falu, ahol nem is kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!