Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Egy köbméter tűzifa kb. hány...

Egy köbméter tűzifa kb. hány mázsa fának felel meg? (Pl akácnak)

Figyelt kérdés
Eddig mázsára vettem, de mindenhol azt javasolták inkább köbméterre vegyem. De nem tudom behelyettesíteni, megéri-e valójában.
2011. jún. 29. 18:58
 1/2 anonim ***** válasza:

Csak adatok a mértékegységről hátha tudsz vele kezdeni valamit:

„Normál m³” 1 m³ fa sok helyen 1x1x1 métert jelent ömlesztve éppúgy, mint kalodázva (raklapon oldalt és a tetején lécekkel körülfogva, de itt sem mindegy,

hogy bruttó v. nettó és hogy mennyire tömören van rakva).

„Erdei m³” 1 m³ fa az erdészeteknél 1x1x1,7 métert jelent, azaz 1 méteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott sarag 1 méter hosszan. Ez az ami megfelel

nagyjából 10-12q keményfának.

Mázsa (q) 100 kg A tűzifa, általában nyers állapotban mért mértékegysége. Csak hiteles, nem befolyásolt mérleggel mérhető, ami legtöbb helyen nem áll

rendelkezésre.

2011. jún. 29. 20:34
 2/2 anonim válasza:

Annak idején én is súlyt mértem. Íme az egyszerűbb: Kapcsolat révén lehetőségem lett 1 erdei m3 fát megvenni úgy, hogy előttem rakták fel - 1m magas, 1,7m hosszú, hosszában egymás mellé rakott farakást 1méteres (15-30cm átmérőjű) szálakból.

3 felé vágták (30-33 cm =1 kugli). Fal mellé felrakva 5,3 m2 felületet foglal el. (Felhasogatva ez minimum 5 m2 lenne, hiszen alig van rés a kuglik között) Így könnyen ki tudtam számolni, hogy az előző szállítás 90%os volt, az azt megelőző pedig 75%. (általában ennyi a csalás mértéke: 2500-5000 Ft/e m3). Így érdemes előre megalkudni a kiszállított fa 1-2ezer forintért való felrakásában, és előre megmondani, hogy milyen széles-magas felületnek kell lennie a farakásnak.

2016. ápr. 12. 23:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!