Üzlet nyitás! Hogyan működik?
Üdv!
Sajnos teljesen laikus vagyok a témában, de egy régi álmom, hogy saját üzletet nyissak. Egy kis palackozott ital boltra gondoltam, de szinte semmit nem tudok ennek a menetéről, vagy hogy hogyan is kezdjem el...
Van egy kis félretett pénzem rá, a bankban úgy sem veszem semmi hasznát ebben a válságban. Egy jó kis helyet is kinéztem már neki, a közelben nincs ital bolt.
Tehát a kérdésem, hogy hogyan is működik ez? Kell e hozzá valamilyen végzettség, stb...?
Előre is köszönöm!
Szükséged lesz egy céges háttérre, tehát pl kft-t vagy bt-t alapítani.
Cégalapításhoz célszerű, hogy ismerj egy jó ügyvédet, aki ügyes--bajos ügyeidet intézi, és foglalkoztass egy könyvelőt, aki akönyvelésedet végzi.
A cég tevékenységi körei közé fel kell venni azokat a dolgokat, amiket árulni szerenél az üzletben (nekem pl könyvesboltom van, ott kb a "könyv kisereskedelme", "papíráru kiskereskedelme" és a "egyéb használt tárgyak kiskereskedelme" a profilba vágó, egy italboltnál gondolom vannak hasonlók).
Ha a cég megalakult, akkor ki kell bérelned a helyet, ahol árulni szeretnél (vagy megvenni). Miután kibérleted meg kell kérned a működési engedélyt a helyi önkormányzattól.
Akkor különféle hatóságok leellenőrzik, hogy a hely megfelel-e a követelményeknek. Ha minden jól megy 1-4 hónap múlva van működési engedélyed, akkor kinyithatod a boltot.
Az üzletet közben be kell rendezni, fel kell tölteni áruval, meg persze valakinek dolgozni is kell benne.
Amilyen költségekkel számolj:
- cégalapítás költsége, ügyvédi munkadíj, ilyanolyan engedélyezési díj, illetékbélyegek,
- ha kft-t alapítasz minimum 1 bejelentett főállású alkalmazott, a cég létrejöttétől (tehát NEM a bolt megbnyitásától),
- könyvelő díja,
- üzlet berendezése,
- üzlet áruval feltöltése,
- kezdő bérleti díj és 2-3 havi kaució.
Ezen kívül célszerű, ha van kb fél évi működési költségnek megfelelő készpénzed tartalékban.
A bolt megnyitásához jó eséllyel kérnek boltvezetői engedélyt (neked vagy az üzletvezetőnek rendelkeznie kell vele), alkalmazottaknak is célszerű eladói végzettség.
Nem kell céget alapítanod (sem Kft-t, sem BT-t), egyéni vállalkozóként, vagy egyéni cégként (akár korlátolt felelősséggel) is végezheted.
Ha Kft-t alapítasz, akkor sem kell minimum 1 főállású alkalmazott, még a bolt megnyitásától sem, nemhogy a Kft alapításától. Alkalmazott nélkül is csinálhatod. Ha Kftd van a tulajdonos(ok) végezhetik a tevékenységet munkaviszony keretén belül, vagy személyes közreműködéssel.
Az egyéni vállalkozói egyszerűbb és olcsóbb. (most már akár szüneteltetheted is)
Kereskedő-boltvezető végzettség a legtöbb esetben szükséges; ha lesz alkalmazottad, akkor vagy neked, vagy neki; ha nem lesz, akkor neked (egyes termékek árusításához már nem kell) Az aktuális állapotot meg tudod kérdezni az okmányirodában.
A palackozott italok jövedéki termékkörbe tartoznak, jövedéki engedélyes kereskedőnek kell lenned a forgalmazásához (VPOPnál kérhetsz jövedéki engedélyt)
A termékdíj miatt GLN számot is kell majd kérned.
2010 januártól már nem minden tevékeny engedély köteles, vannak bejelentés köteles tevékenységek is.
Ugyanekkortól egyablakos ügyintézés van: az önkormányzatnál bejelented a végezni kívánt tevékenységet, boltnál igazolod az üzlethelyiséghez való jogosultságod (tulajdoni lap, ha a te tulajdonodban van; bérleti szerződés, ha bérled)
Már másnap megkezdheted a tevékenységet.
A szükséges szakhatósági eljárásokat az önkormányzat indítja el (egyablakos ügyintézés), neked "csak" az esetlegesen felmerülő szakhatósági díjakat kell megfizetned. (Ezek közt is vannak díj kötelesek és díjmentesek)
Bocs, hogy betolakodok, de én is hasonló helyzetben vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy az árképzés hogy működik?
Megveszem a nagykerben az árut, teszek rá valamennyit, annyit,hogy meg is érje nekem és el is tudjam adni. Az fontos, hogy mindenre ugyanazt a százalékot rakjam vagy lehet eltérő árunként?? A pénztárgép hogy működik? Zárás után mindennap be kell fizetni a bankba a bevételt, még akkor is ha most az elején nem nagy a forgalom? Vagy elég befizetni, ha több összegyűlik? Milyen bizonylatot kell vezetni a pénztárgéphez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!