Nem kell járulékot fizetnem főiskolásként?
Itt olvastam egy választ:
"Sokan csinálják még azt, hogy keresnek olyan főiskolát, ahol relatíve olcsó a tanulás, és felvételiznek. Diákként ugyanis nem kell járulékokat fizetned, csak a tandíjat, ami ugye 100 ezer körül van egy félévre."
Eszerint ha felvesznek nappali államilag finanszírozottra, akkor míg tanulok, nem kell fizetnem ha kiváltom az egyéni vállalkozóit?
Vagy ez csak költségtérítésesen van így?
Ez duplán jó volna nekem, ha valóban így van!
miért volna duplán jó? ezt nem értem
már nem lehet visszaigényelni a költségtérítés tárgyévben befizetett összes értékének a 20%-át
Államilag finanszírozottra mennék csak.
Azért lenne duplán jó, mert lenne diplomám+dolgozhatnék is, így befejeződne ez a rémálom, hogy számolgatom pénzt, mivel napi 1000Ft jut kettőnkre jelenleg.
Ekkor nem főállású, hanem mellékállású vállalkozó leszel, és nem kell havonta legalább a minimálbér után megfizetned a járulékokat (akkor is, ha nincs semmi bevételed az adott hónapban), hanem csak a tényleges vállalkozói jövedelkivét után kell megfizetned az adót és járulékokat.
Minden nappali tagozatos diákra és hallgatóra ez vonatkozik. Az számít, hogy nappali tagozatos tanulói, vagy hallgatói jogviszonyod van. Az nem számít, hogy középfokú iskolában (sokan oda járnak ötöd-hatod évre), vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulsz; és az sem számít, hogy államilag finanszírozottan, vagy költségtérítésesen tanulsz.
Köszönöm a válaszokat.
Sajnos már 2. éve regisztrált vagyok a munkaügyiben.
Így akkor igényelhetem a támogatást akkor is, ha elkezdek egy nappali iskolát?
Nem. Ha nappalis vagy, megszüntetik az álláskeresői regisztrációd.
A támogatás feltételei között van, hogy hány évig kötelező fenntartanod a vállalkozásod, és ez alatt az idő alatt nem létesíthetsz munkaviszonyt. Valószínűleg a nappalis hallgatói jogviszony is ki van zárva, mert az a lényege a támogatásnak, hogy főállású vállalkozó legyél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!