Szeretnék többet tudni az egyéni adószámról. Tudna segíteni valaki? Köszönöm.
Olyanok érdekelnének, hogy:
- Pontosan mire is jogosít? (úgy tudom, ezzel ú.n. szellemi szabadfoglalkozású lehetek)
- Mik ennek az - egyszeri és folyamatos - anyagi vonzatai?
- Nyugdíj szempontjából hogyan számít?
- Hogy működik a gyakorlatban? (számlaadás, elszámolás, adózás, stb.)
Köszönöm!
A megbízási viszonyt egyszerűsíti, ugyanis a számla helyettesíti a megbízási szerződést. Más előnye nincs.
Akinek dolgozol, annak ugyan számlát adsz, de az adószámod hetes mivolta okán ez a számla nem költségszámla. A "munkáltatónak" a járulékokat a számla után be kell vallani és meg kell fizetni, tehát semmivel sincs előbbre, mint ha megbízna, vagy esetleg alkalmazna.
Amennyiben a számlát magánszemély számára adod ki, akkor meg még kellemetlenebb a helyzet, mert a magánszemély "kvázi-munkáltatóvá" lép elő, tehát a magánszemélynek is ugyanúgy vallani és fizetni kellene utánad, a befogadott számla alapján.
Nagy macera véleményem szerint a szellemi szabadfoglalkozáshoz, ennél sokkal egyszerűbb, életképesebb megoldások is vannak. [Hozzáteszem, hogy nem egyszer látom, hogy "költségszámlaként" kezelik a hetes adószámos számlát, ami igencsak nagy hiba...]
Az pedig, hogy biztosított vagy-e vagy sem, az attól függ, hogy mekkora a havi jövedelmed ebből a tevékenységből.
Nyugdíjjárulékot fizetni kell utána.
Az adószámos magánszemély csak SZJA-t fizet, arra is nyilatkozhat, hogy tételes költségelszámolást kér, vagy átalányt. Utóbbi esetén 10% az elszámolható költség, de ezt nem kell igazolni (pl. számlával), a föle pedig SZJA szerint adózik.
Az adószámos magánszemély a lakáskiadások esetén éri meg, mindenhol máshol igencsak macera...
Köszönöm. Te mit ajánlasz, mint életképesebb megoldást? Mert egyéni vállalkozó már voltam, és finoman szólva a gatyám is ráment, függetlenül attól, hogy volt-e bevételem.
Viszont szeretném legálisan művelni mindazt, amit tanultam (többféle természetgyógyászati tanácsadás). Milyen lehetőségem volna rá?
szia, kedves válaszadó, engem is érdekelne. kérlek, ha van időd, adj erre vonatkozóan tanácsot.
köszönöm, kérdezőtől elnézést az offért
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!