Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » 3D nyomtatás hobbivállalkozás...

3D nyomtatás hobbivállalkozás indítása, tippek, tanácsok?

Figyelt kérdés

Egyetemista vagyok és már egy ideje hobbiként 3D nyomtatással foglalkozok. Saját szórakozásomon kívül néha ismerősöknek is nyomtattam dolgokat, de mostanában annyira megnőtt a kereslet a cuccaimra (külsősöktől is), hogy úgy gondolom illene vállalkozást indítani rá, főleg, hogy már 1-2 kicsit komolyabb megrendelés is kopogtat (de azt meg nem szeretném, hogy a NAV kopogtasson nálam).

Ne sok pénzre gondoljatok, így egyetem melletti zsebpénz keresése lenne főleg a cél, kb havi 50-150 ezer forint max, aztán ha jól megy, akkor később akár egy nagyobb vállalkozást is szeretnék majd felhúzni rá.

Még mielőtt kérdezné bárki, nem, nem ilyen neten terjedő Etsy-s kulcstartók meg hajlítgatható sárkányokat akarok nyomtatni... saját tervezésű dolgokat szeretnék főleg (az egyetemen pont ilyesmi irányú képzésen vagyok).

-Milyen vállalkozási formát ajánlotok?

-Milyen jogszabályoknak kell mindenféleképpen megfelelni (ami a nyomtatott terméktől független és az összes 3D nyomtatással, vagy ehhez hasonló vállalkozásra vonatkozik), vagy hol tudok ezeknek pontosan utánajárni?

-Mi az amire vállalkozóként figyeljek mindig (az ajánlott vállalkozási formán belül)?

-Ha van/volt 3D nyomtató vállalkozásod, akkor tanácsokat nagyon szívesen elfogadnék illetve jó lenne tudni, hogy milyen buktatói vannak, vagy szopatósabb dolgok, amikre figyeljek?

-Szoftverekből mik azok, amiket érdemes használni? (első sorban mérnöki szoftverek, főleg a licenszhasználat/licenszdíj szempontjából érdekelne, én a Fusion-al szemezek, mivel az Autodesk termékekkel amúgy is jóban vagyok, és ahogy láttam elég olcsó)

Előre is nagyon szépen köszönöm, ha tudtok benne segíteni és minden tanácsnak nagyon örülök. Ha további dolgot hozzá tudtok tenni a témához, azt is nagyon megköszönöm... minden infó számít! <3

(hasznos linkeket csatoljatok pls, cikkek, videók, minden érdekel)

tegnap 14:09
 1/5 anonim ***** válasza:
73%

"Saját szórakozásomon kívül néha ismerősöknek is nyomtattam dolgokat, de mostanában annyira megnőtt a kereslet a cuccaimra (külsősöktől is), hogy úgy gondolom illene vállalkozást indítani rá, főleg, hogy már 1-2 kicsit komolyabb megrendelés is kopogtat"

Mondj már 3 általad készített terméket, hogy fel tudjuk mérni a dolog jelentőségét, légyszi!

tegnap 14:26
 2/5 veszettkecske válasza:
75%

1-esel egyetértek.

Szerintem haszon szempontjából a 3d nyomtatásnak csakis ipari szinten van érelme, aki hobbiból használja, annak hobbi is marad. Ha van kb min. 5-6 millió forintod, akkor abból lehet egy elfogadható nyomtatót venni, amivel profitot is produkálhatsz, főleg ha értesz is a 3d tervezéshez, modellezéshez és van megfelelő ügyfélköröd. A filamentes nyomtatók számomra játék kategóriával bírnak, a gyantásak talán egy fokkal jobbak... Túlhájpolt dolog ez manapság, az otthoni nyomtatásban az jár csak jól, aki ezeket a hulladékokat értékesíti. Régi technológiáról van szó, amit manapság újra felkaptak, már 1981-ben is létezett, 1994-ben pedig már lézerrel nyomtattak fémet is stb.

tegnap 14:47
 3/5 anonim ***** válasza:
83%

"néha ismerősöknek is nyomtattam dolgokat, de mostanában annyira megnőtt a kereslet a cuccaimra (külsősöktől is)"

Tegyük fel, kérsz egy tárgyért most 6 ezret zsebbe.

Ha mindezt hivatalosan akarod csinálni, számla, áfa, minden, 16 ezret kell kérned érte.

Szerinted olyan áron is megvennék tőled?

Számolgass csak még...

tegnap 14:53
 4/5 veszettkecske válasza:
60%
Ja és a szoftverek: catia, solid edge, fusion, inventor, onshape, rhino (rhino grasshopper: ez nagyon jó!), spaceclaim stb ,ha kettőt ismersz, ismered ez összeset:)
tegnap 15:02
 5/5 anonim ***** válasza:
81%
Kérdezőt máris elvesztettük... :(
ma 08:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!