Hogyan lehet pólóra nyomtatni?
sok egyforma pólót szitanyomással szoktak feliratozni: [link]
egyedi (1-2db) póló készítésére drága lenne a szita előállítási költsége miatt
Szerintem ez a szitanyomás semmit nem ér. Pár hét múlva pár mosás után simán lepereg a festék, amit rányomtál, előtte meg szépen megtörik majd a felület...
Az egyetlen ami rendesen működik, ha gép úton nagy fokon, préssel belenyomják a festéket a textilbe, és akkor a textil teljesen átitatódik és akkor nem fog leperegni a minta. De ez otthon nemigen valósítható meg. Ja és olyan pólónyomtatót se láttam még, aki így csinálná. Csak a selejt munkát csinálják..
Idén lesz a 20. évem a szitanyomó szakmában.
Hogy mi a legegyszerűbb és legolcsóbb azt minden esetben a grafika ( színek száma ), darabszám, a nyomathordozó stb. dönti el. Legegyszerűbben pl. egy fotót pólóra felvinni vasalható transfer papírral lehet. Tintasugaras nyomtatóval nyomtatható és már ALDI üzletben is találkoztam ilyen papírral. FONTOS: külön van világos és sötét pólóra. Egy 10 db csomag 2000 ft.
Feliratok, egyszerű grafikák készítése vasalható fóliával: eredetileg vágóplotterek segítségével vágják ki a feliratokat, egyszerűbb grafikákat,majd a fólia hordozóján keresztül vasalják rá a pólóra.( Ügyes kezűek megpróbálhatják kézzel is vágni ) 50 cm széles tekercsekben kapható és métere 2000 ft-tól indul. Ennél a technikánál használhatóak fényvisszaverős fóliák is.
A szitanyomás: Szerintem a "2009-05-09 11:23" dátumozású válaszadó még életében nem volt szitanyomó műhelyben. Egy jó nyomat tovább tart mint a póló. A szita több ezer nyomat előállítására alkalmas és a nyomás végeztével, vegyszerekkel lemosható és új sablon készíthető. Szitanyomásnál a legkülönfélébb festékek alkalmazhatóak: foszforeszkáló festék, fluoreszkáló festék, pufi festék, hőre változó vagy akár radioaktív (világító )festék is.
Ha valaki szeretné hobbi szinten kipróbálni, különösebb berendezést nem kell beszereznie. Kicsit MacGyveresen megtalálható minden szükséges eszköz egy szita elkészítéséhez. Amit be kell szerezni 1 feszített szita (kb 5-6000 ft ), (otthon is elkészíthető, ha van szitaszövet és egy fakeret ), fényérzékeny fotóemulzió (van vizes, vegyszeres és kombinált )8-10000 ft. A későbbiekben az emulziót oldó :szitalemosó vegyszerre lesz szükség 4-5000 ft valamint a nyomáshoz szükséges festék (2000ft-tól) és festékkenő ún. rákel (rakli). Ezek az anyagok beszerezhetők a budapesti Colorplan ( festék + szitaszövet, szitakeret ) és Panton ( vegyszerek, festékek ) üzletekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!