Számvitellel foglalkozom, tudtok-e olyan visszaélés-bejelentési rendszert ajánlani, ami biztosan megfelel az adatvédelmi előírásoknak is? Esetleg adatvédelmi szakjogász végzi?
Én náluk fizettem elő. Minden jogszabályi dolognak megfelel és nagyon baráti ára is van: [link]
Csináltak sokan amúgy. Aki biztosan nagyon jól megcsinálta, az a Crespo Zsuzsi féle banda, viszont az szerintem irreálisan drága.
Ruzsin Zsoltiék is csináltak, az ingyenes, viszont ha van bejelentés, akkor ott van kivizsgálási díj meg hasonlók.
Nem szeretnék ingyeneset, mert mindig az lesz a drága a végén :-)
Saját szakmámban is tudom, hogy ami olcsó, azt újra kell csinálni...
Nekem pár ezer forintot megér havonta, ha nyugodtan alszom :-)
És ami még nagyon fontos, hogy adatvédelemben is jó legyen, mert szerintem az a legnagyobb kockázata ennek a jogszabálynak. Erről kevesen tudnak és beszélnek.
Azért nézz körül, mert csak olyan ügyvédet lehet megbízni, aki az elmúlt 5 évben nem állt semmilyen jogviszonyban a vállalkozásoddal!
A díjakban itt is elég jól el lehet veszni (főleg a bújtatott költségekkel), szerintem ár érték arányban (szolgáltatás, minőség, hozzáértés) az alábbinál még nem találtam jobbat!! Plusz senki nem említi az adatvédelmi vonatkozásokat, ami szintén jelentős kockázat!
Szívesen, de pontosan mire vonatkozik a kérdés?
2023. július 24-én hatályba lépett a 2023. évi XXV. törvény a panaszokról, a közérdekű bejelentésről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról. Minden olyan vállalkozást érint, aki PMT alá tartozik, azaz a számviteli szolgáltatást nyújtó cégeket is.
A legfontosabb teendő a bejelentővédelmi megbízott vagy ügyvéd kijelölése és a visszaélés-bejelentési rendszer megtervezése és kialakítása.
De nagyon fontos az adatvédelmi megfelelőség is, mert itt annak van a legnagyobb kockázata!
Én úgy tudom, hogy könyvelőknek is kell saját rendszert üzemeltetniük.
Esetleg őket kérdezd meg: [link]
Nem hetes, pont fordítva, itt a könyvelőket tudod mószerolni.
A könyvelőknek alapjáraton kell(ene) jelenteni az adócsalást.
Ez a visszaélések bejelentésére szolgál. Az a lényege, hogy ha valamely munkavállaló vagy üzleti partner tudomást szerez arról, hogy valamilyen visszaélés történik a cégen belül, bejelentést tehet egy, a cégtől független bejelentővédelmi ügyvédnek, aki anonim módon (azaz nem kiadva a bejelentő személyét) vizsgálatot kezdeményez a cégnél a bejelentésben leírtak vonatkozásában.
Tehát ez egy belső visszaélés és egy belső vizsgálat, anonim módon.
És kötelező a visszaélésbejelntő-rendszer működtetése minden PMT hatálya alá tartozó vállalkozásnak, valamint az 50 fő feletti foglalkoztatotti létszámmal rendelkező vállalkozásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!