Erdővásárlás, kitermelés, új növény telepítése: lehetséges?
Egyelőre csak terv, de érdekelnének a vélemények.
Vennék néhány hektár erdőt a közelben. Amiket találtam és szóba jöhetnek, "közepes korúak." Az egyik felét kitermeltetném (mivel nem értek hozzá) és gyümölcsöst telepítenék a helyére (ehhez viszont értek.)
A kitermelés fedezné a költségeimet.
Az erdő másik fele maradna, vagy csak annyit vennék ki belőle hogy erdőként tudjon "üzemelni".
A kérdés létjogosultságát az adja, hogy a mi környékünkön az erre (a gyümölcstermesztés) alkalmas területek nagy része telepített erdő.
Egyáltalán nem tudom, hogy amit leírtam, az lehetséges-e, például szabad-e egyáltalán erdőt így megszüntetni stb. Leginkább ez a része érdekel most és ehhez keresnék forrásokat. Pl. az erdők térképes nyilvántartását megtaláltam a neten, de az adatokat nem biztos, hogy jól értelmeztem.
Gazdasági, kertészeti kérdésekben nem kérek okosítást, köszi!
Viszont előre is köszönöm a hasznos válaszokat.
A zártkerti akácost nem védi semmilyen erdővédelmi törvény.
De ha nem a tiéd jelenleg, akkor nem fogod tudni olyan olcsón megvenni, kitermeltetni és értékesíteni a fát belőle, majd még a gyökereket is géppel kirángatni, hogy neked oda gyümölcsfákat legyen értelme telepítened. Soha nem lesz rentábilis. Ráadásul az ilyen akácosokat homokos talajba ültették zömmel, ami nem a termőképességéről híres.
Csak hittem, hogy zártkerti, ugyanis sajnos rajta van az Erdőtérképen. (Legalábbis gyanítom, hogy ott valóban "erdő" besorolású erdők vannak csak.)
Viszont ötletnek jó, valóban zártkerti zónában szétszedni.
Igen, maga a teljes kitermelés macerás és költséges dolog...
A homokkal kapcsolatban vitatkoznék, de nem itt :) Csak annyit mondok, a legjobb őszibarackosok konkrétan homokon vannak.
Közel van Pest és a nagybani piac, csak sok a svéd Pilisen meg a környéken, Monorierdő, Monor, stb.
Ha mész a régi 4-esen Pest felé és beérsz Pilisre, akkor bal kéz felé esik a Homoki szőlő, vagyis a 4-es úttól délre eső rész. Átgurulsz a vasúti síneken és már ott is vagy. Kicsit lepukkant rész, mondjuk nem egy Budaörsi szőlős domboldal, ne olyanra számíts.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!