16 évesen milyen vállalkozási forma elérhető?
Üdv!
16 éves vagyok és szeretnék vállalkozni. Egyéni vállalkozásra ugye nincs lehetőségem, mivel ahhoz korlátlan cselekvőképesség kell, viszont 18 alatt csak korlátolt cselekvőképesnek számítok. A tevékenységi körök, amiket kipróbálnék rövid távon az e-kereskedés, dropshipping. Hosszútávon pedig megpróbálkoznék weboldalak építésével is. Egy ilyen webáruház üzemeltetéséhez milyen vállalkozási forma kell, tudok-e szülő beleegyezésével létrehozni ilyet? Nagykorú bevonása aláíró tagként, vagy amiként szükséges lehetséges. Ebben az esetben apukám lenne, de ő viszont bt tulajdonos. Mennyibe kerül egy ilyen cég létrehozása és fenntartása (ha van ilyen) ? Akár a külföldi cégalapítás is nyerő lehet, ha nem kell hozzá, vagy a banki business accounthoz állampolgárnak lenni , vagy külföldi lakcímmmel rendelkezni. Elsősorban azért inkább magyar megoldásokra lennék kíváncsi.
Ha tudod mit jelent a cselekvőképesség, akkor miert kerdezel ilyesmit?
Te magad igy nem vehezhetsz ilyen tevekenyseget, azonban a szulod igen. Az o neven a vallalkozas de te csinalod(nem hivatalosan)
Egyebkent ha apad bt tulajdonos miért nem az o konyvelojet faggatod?
Leginkább semmilyen. Családtag lehet helyetted egyéni vállalkozó, és ahogy #2 is írta, nem hivatalosan te végzed a munkát. (Esetleg diákmunkaként foglalkoztat téged a vállalkozó, úgy már hivatalos lenne.)
Külföldi vállalkozással fix 10 millió Ft bevétel alatt nem érdemes foglalkozni a magas költségek miatt, illetve sajnos Magyarországon kell utána adóznod mint magánszemély.
Egyéni vállalkozó nem lehetsz, ezt jól tudod.
Viszont bármilyen gazdasági társaságnak lehetsz tagja (a törvényes képviselőd hozzájárulásával), azzal a megkötéssel, hogy "kiskorú személy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja nem lehet" [Ptk.3:90. § (1)].
Én annó 17 évesen alapítottam kft.-t egy másik kiskorúval (tesómmal) és egy felnőttel. Szóval az ilyen felállásnak nincsen akadálya. :)
4-es válaszoló vagyok, ezt a válaszomat már csak a poén kedvéért írom, ne vedd komolyan. :)
Közben még eszembe jutott, hogy ha megházasodsz 16 évesen, akkor a jog szerint a házassággal jogi értelemben nagykorúvá válsz (akkor is, ha a lagzi másnapján elindítod a válópert). Szóval keress egy csajt, aki feleségül megy hozzád, majd elválik. A válóper kb. 2-3 hónap, 30 000 Ft az eljárási illeték. Ennyibe kerül, hogy jogilag nagykorú legyél. Probléma megoldva. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!