Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Valaki elmagyarázná a KATA...

Valaki elmagyarázná a KATA módosítás lényegét? Miért vannak felháborodva az érintettek?

Figyelt kérdés
Milyen többletköltseget jelent ha másik adózási formát kell választania az illetőnek?
2022. júl. 11. 21:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem a többletköltség a lényeg, hanem, hogy csalóknak vagyunk kikiáltva legitim üzlet esetén és szinte biztos, hogy bukunk annyi ügyfelet, hogy sokan le fogjuk húzni a rolót
2022. júl. 11. 21:57
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Durvan 22%-kal emelkedik az adonem (ha atalanyra kell atallni).

Mindezt az adoev kellos kozepen, a nyari szabadsagolas kozepen, 6 hetes hataridovel.

Vagy ennyivel kevesebb penze lesz annak, aki igy adozott vagy ennyivel megemeli o is arait.

2022. júl. 11. 22:02
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Plusz nem szimplán módosították, hanem oly módon korlátozzák, hogy azzal rákényszerítik az embert arra, hogy átalányadózó legyen. Ez az új kitétel, hogy cégnek nem lehet számlázni.

Az meg külön vérlázító, hogy a Magyarországon egyedüli érdekérvényesítésre képes agresszor csoportot kihagyták a szívatásból, mert a taxisok továbbra is számlàzhatnak cégeknek, sőt meg is jutalmazták őket, mert évi 18 milliót kereshetnek majd have 50 ezer forintért...

Plusz megszűnik a feles katázás, szóval eddig ha volt egy 36 órás teljes állásod és mellékállásban mókoltál valamit, akkor már egy teljes leadózott fizetés után csak havi 25 ezret kellett fizetni, most viszont majd 50-et kell, ha egyáltalán katásnak lehet maradni.

2022. júl. 11. 22:13
 4/14 anonim ***** válasza:
79%
nem lesz katázási lehetőség 25e-ért másodállásban.. Ha elfogadják.
2022. júl. 11. 22:21
 5/14 anonim ***** válasza:
85%

a kata jó lehetőséget nyújtott a fiatal vállalkozóknak, akik nem akartak a suzuki gyárban a gyártó sor mellé állni h megölje a lelküket, hanem az egyetemi vagy egyéb taníttatását kamatoztathatta a munkaerőpiacon, kedvező adózással (ami azért kedvező, mert kevés a bevétel is) ez jó lehetőséget adott a másodállásos hobbivállalkozásoknak is, akiknek szintúgy nem kellett beadniuk a semmiért a hétvégi munkapénzét, legálba.

Mostmár ami van élhető lehetőség: a feketézés, vagy az, hogy egyenlő mennyiségbe emeljük az árainkat a megrendelők felé (szóval pl drágább lesz a mosógépszerelő hívás) vagy pedig az h kb 22%-al többet fizetünk adóban, ami full gáz mert például én aki most 25évesen költöztem otthonról katás vagyok/voltam, költözhetek vissza

2022. júl. 11. 23:16
 6/14 anonim ***** válasza:
82%
Azt még nem írtátok hogy nem lehetnek céges ügyfelei a katásoknak ezután vagyis komplett szektorokat (pl zenészek, videósok, könyvelők stb) kényszerítenek ki a katából
2022. júl. 11. 23:36
 7/14 anonim ***** válasza:
88%
lényeg a lényeg mindenki szív vele, pl akik fogyatékos gyerekek gondozását vállalják tól kezdve a vállalkozó villanyszerelőig senki se jár jól csak az állam (?) ha befizetik az adókat, de valszeg inkább csak be se jelentik az ilyen munkát
2022. júl. 11. 23:47
 8/14 anonim ***** válasza:
14%

Egészséges piactisztulás lesz végre. Én jó ideje hajtom, hogy a kata eddig is csak egy szürke zóna volt.

aki nem tud havi 20-30.000-el többet fizetni főállásban, az ne vállalkozzon főállásban.

Mellékállásban meg nincs járulékminimum, eddig is olcsóbb volt már évek óta az átalányadózás a kata helyett.

2022. júl. 12. 04:21
 9/14 A kérdező kommentje:
Lehet én vagyok a hülye, de aki eddig havonta 50 ezret fizetett, mostantól 61 ezret fog (így értelmezem a +22%-ot), az mitől olyan elviselhetetlen emelkedés?
2022. júl. 12. 06:35
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

A válaszoló úgy értette, hogy nem KATA-zhat majd, mert pl. cégeknek számlázna, ezért átalányadózásra fog kényszerülni, ami azt jelenti, hogy pl egy éves 15 milliós bevétellel a KATA-val 13 millió volt az adózott jövedelem, átalányadózással pedig 11 millió.

A másik, hogy pl, aki mellékesbe KATA-zott és mondjuk maradhat is KATA-s, mert csak magánszemélyeknek ad számlát, az simán befizethetett már 50-150 ezernyi vagy több TB hozzájárulás és a mellékesből származó, mondjuk 75 ezerbőp 25 ezret kellett fizetni, így maradt 50 ezer plusz 1 hónapban. Most ez fordul és ha a mellékesből 75 gyűlik, akkor 50 ezret kell abból adózni, miután már egy fizetésnyi járulékot amúgy is befizetett. A kisembereket nyúzzák meg ezzel a tv javaslattal, nem a pénzeseket.

2022. júl. 12. 07:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!