Mozgó büfében szeretnék fánkot árulni milyen végzettség kell hozzá?
#1 Azt mondod, elég a bejelentés.
Élelmiszert állít elő, forgalmaz (jól gondolom, hogy nem mástól veszi?), aminek vannak személyi és tárgyi feltételei.
Vagy nincs?
1-es teljesen félre informálod a kérdezőt.
Külön engedély köteles a tevékenység.
Nébih külön engedély ( 3 vagy 5 pontos vízminta, rágcsálóirtás, hulladékszállítási szerződés, hazsnáltolaj szállítási szerződés, ételmaradék szállítói szerződés, eü kiskönyv + tüdőszűrő és szakképzettéget igazoló bizonyítvány kell hozzá )
+ HACCP, kémiai kockázatbecslés, ántsz veszélyes anyagok bejelentése + biztonsági adatlapok, ha alkalamzott is van akkor munkahelyi kockázat értékelés, képzési anyag, érintés-és tűzvédelem stb.
Vendéglátó eladói a minimum képesítés hozzá, vagy szakács, vagy cukrász, vendéglátó üzletvezetői lehet jó, mivel nem kész terméket értékesítesz.
Mozgó büféhez ugyanezek bázis telephelyre ( háttérkonyhára) is meg kell legyenek, ahonann hűtőlánc elvvel kitelepülhetsz.
Illetve kell gpes-es pénztárgép és NTak regisztráció is
Az onkormanyzattol nem kell engedely az biztos.
A nebih mas tema. O azt kerdezte h milyen vegzettseg kell hozza. Erre pl nincs eloiras. Ha te mast tudsz akkor linkeld. Ne csak a szoveget told. Ez igy nem segitseg.
:-))
Szerencsére 15 éve dolgozok ebbe és volt/van jó pár üzletem, de tessék.
Dehogy nincs előírás, Nébih anélkül ki sem adta eddig sem a külön engedélyt.
Az előállított élelmiszer, étel biztonságosságáért, minőségéért a vállalkozó felel, ezért ismernie kell: • a vonatkozó jogszabályokat ( [link] szabalyok-jegyzeke), • a biztonsággal alkalmazott technológiát, • az általa készített és forgalmazott termékeket, • az egyes munkakörökhöz kapcsolódó szakképesítéseket.
3. melléklet az 57/2010. (V. 7.) FVM rendelethez 1. Üzletben történő forgalomba hozatal esetén a külön engedély iránti kérelemhez csatolni kell: a) közmű nyilatkozatokat, b) technológiai leírást és elrendezési rajzot, c) anyagmozgatási és személyforgalmi és göngyölegtárolási tervet, d) az áruszállítás tervezett módját, e) tervezett alkalmazotti létszámot, f) szakképesítéshez kötött tevékenység esetén az előírt képesítés igazolását, g) tisztítási, mosogatási, takarítási utasítást, h) melléktermék és a hulladék-kezelési és ártalmatlanítási tervet, i) az ivóvíz megfelelőségét tanúsító, 30 napnál nem régebbi vízvizsgálati eredményt, Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához
4.3. fejezet 3. oldal
JOGHÁTTÉRGHP 4.3. Nyilvántartásba vétel és külön engedély 4.3. 30 Első magyarországi betárolási hely (vendéglátásban) bejelentése A más országból származó élelmiszerek közvetlen behozatala (a vendéglátó magyar forgalmazó bevonása nélkül vásárol), valamint azok bértárolása (a vendéglátó más vállalkozás közvetlenül külföldről beszerzett élelemiszerét tárolja) kötelezően bejelentendő tevékenység, amelyet: • állati eredetű élelmiszer behozatala esetén a létesítmény helye szerinti járási hivatalnál, • elsődleges termelésből származó, nem állati eredetű alaptermék esetében (például magvak, gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények, gomba) a járási hivatalnál kell bejelenteni. A hatóság a bejelentés alapján a vendéglátót első magyarországi tárolási helyként nyilvántartásba veszi. j) vendéglátó létesítmény esetében nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a létesítményben szándékoznak-e előkészítetlen lőtt vadat feldolgozni. 2. Mozgóboltban vagy közterületen történő forgalomba hozatal esetén a külön engedély iránti kérelemhez csatolni kell: a) az ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, illetve elhelyezés, energiaellátás leírását, b) technológiai leírást, mely tartalmazza az árusító helyeket, árusítási módot és a telephelyet, c) a kézmosási, WC-használati lehetőség ismertetését, d) a mosogatási, takarítási, fertőtlenítési utasítást, e) a hulladékszállítás, elhelyezés leírását, f) szakképesítéshez kötött tevékenység esetén az előírt képesítés igazolását.
A rendelet 20.§-a szerint 2021. július 1-jétől hatályát veszti az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet. Megszűnik tehát az annak mellékletében felsorolt élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges különengedélyezési eljárás.
Július 1-jétől a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél (kereskedelmi hatóságnál) tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.
Nem változott, hogy a jegyző a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. Kormányrendelet 6. § (2a) bekezdés b) pontja szerint a bejelentés másolatát a nyilvántartásba vételt követően a nyilvántartási számmal együtt elektronikusan megküldi az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalnak. A bejelentésről tehát az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a jegyző által értesül.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok természetesen a jövőben is bármikor, előzetes bejelentés nélkül tarthatnak kockázat alapú ellenőrzést az egységekben, hogy megvizsgálják, teljesülnek-e az adott tevékenységre vonatkozó EU és nemzeti jogszabályokban leírt feltételek.
Az eljárás egyszerűsödött, de a feltétele ugyanazok, kell hozzá szakképesítés, méghozzá eszerint:
28. § E rendelet alkalmazása szempontjából:
a) alkalmi rendezvény: olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény - ide nem értve a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet szerinti alkalmi és ünnepi vásárokat -, amelyen nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italszolgáltatást;
b) büfétermékek: a forgalmazás helyén előállított
ba) grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal,
bb) lángos-, palacsintafélék,
bc) meleg és hideg szendvicsfélék, valamint
az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok;
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!