KATA szüneteltetésekor igényelt már valaki álláskeresési járadékot?
Nem csak Kata, hanem adózási módtól függetlenül lehet igényelni álláskeresési járadékot egyéni vállalkozás szünetelése alatt is.
3 év biztosított jogviszony után max 3 hónapig jár. 1 teljes év után 1 havi összeg jár. Fontos, hogy mikor jelented be a szünetelést, mert ha már 1-én még biztosítva leszel, akkor kb ugrott is az első havi álláskeresésid összege a KATA-ra. Illetve ha a záróbevallások után adótartozásod van, akkor azzal csökkentett összeget kaphatsz.
ÁJI, a szünetelésről igazolások kellenek, meg a vállalkozásnak is soron kívüli bevallásokat kell leadnod.
Ha végig katas voltál kapsz kb. havi 50-60.000 Ft-ot, mivel biztosítva a minimálbér alatt voltál katásként.
Ha szja-s és fizettél rendesen TBJ-t akkor a bejelentett összeg után, de max a minimálbér összegéig jár a havi álláskeresési.
Én a pandémia alatt szüneteltettem le, havi 400.000 felett jött volna ki az álláskeresési nettó 7-10 milliós éves jövedelemmel, de csak a minimálbért kaptam így.
Katásként ennek kb a fele se lett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!