Lehetséges ez vállalkozás formában?
Legelőször is, minden nagyon okos kommentelőnek leírom, nem érdekel a véleményük, igen nem értek semmihez, de volt, ami bejött az életben.!
Na szóval, mikor külföldön éltem jó 10 évig, és volt pénzem a sok munkából ( 12 órázás) akkor pár informatikus srác akart egy céget csinálni teszt programokra. Ismertem őket régről, tudtam okosak, és mikor csináltak egy céget, akkor abba adtam bele 5000 EUR-t amiért kaptam x százalék tulajdon részt. ebből lett egy albi fizetve 4 hónapig. ennyit az előzményekről. Aztán megyegetett a cég csinálták is 2 en, de nem hozott annyit, hogy főállásban legyenek benne a srácok. mellék állásban ment, osztalékot is egyszer vettünk fel, kpatam kb 1200 EUR-t. Na de aztán felvásárolták a céget, amiből megkaptam én is a részemet. Minden le lett már zongorázva a NAV felé és maradt egy aránylag szép kis summám. A lakás vásárlás pesten nekem felejtős, nem akarok venni és kiadni. Igazából nem akarok másnak dolgozni. Lehet azt csinálni, hogy alapítok egy kft-t, nagy jegyzett tőkével, pl gazdasági tanácsadás tevékenységi körrel. És onnan adok magamnak fizetést. Nem érdekel, hogy nincs a cégnek bevétele, én csak a magam ura akarok lenni, de akarom, hogy legyen szolgálati időm. ha semmit nem csinálok most jelenleg egy elviselhető nettó fizu melett ( 300 k alatt) is kb 12 évig elég a pénz. TAO-val, mindennel.
Lehetséges ez.
tehát ha jól értem, a megtakarított pénzedet nem simán akarod felélni, hanem egy céget alapítani, ami nem csinál semmit, termeli a veszteséget, de adsz magadnak belőle fizetést a semmire, leadózva, csak azért, hogy a szolgálati időd gyűljön? Hát ennek nincs sok értelme. A megtakarított pénzedből rengeteg fog elmenni különböző adókra, meg a cég fenntartásával kapcsolatos költségekre. Ráadásul a vállalkozói számlák igen rosszul kamatoznak, szóval a betett hatalmas alaptőke sem fog hozni szinte semmit (a relatíve jó államkötvények pl. csak a lakosságnak szólnak).
Sokkal jobban jársz, ha simán feléled a pénzt, tb-t fizetsz magad után pár ezer Ft-ot, nyugdíjra meg félreteszel, akár valami dedikáltan nyugdíjcélú megtakarításban (bár mivel adókedvezményt nem tudsz igénybe venni, lévén nincs jövedelmed, lehet akár sima államkötvény is).
Persze azt nem tudom, hogy hány éves vagy, mennyi van a nyugdíjig, és mennyi szolgálati időd van. Ha pl. pár év kell a 20 év nyugdíj-jogosultsághoz, akkor érdemes lehet pl. egy KATAs vállalkozással tényleg valami ilyesmit csinálni, de akkor is inkább csak szolgálati időt szerezni, és csak a lehető legkisebb jövedelmet leadózni. Ráadásul az e.v-t bármikor megszüntetheted, míg egy kft-t nem olyan egyszerű, és nincs is ingyen.
12-es igen jól látod.
36 éves vagyok 12 éves szolgálati idővel, ebből 10 év külföld, ahol 10 év a minimum nyugdij, Magyarországon csak 2 évem van.
Amit írtál a felélésről, az azért nem tud működni, mert mi van, ha ne adj Isten demens leszek, illetve a 60-as rokonokon, ismerősökön látom, hogy félnek már mindentől, és szerintem ez nálam sem lesz másként. Inkább fiolyjon el sok, most, de jöjjön a postás havonta. eddig van kb 400 EUR-s nyugdíjam külföldről.
Érdekes hozzá szólások vannak, el kezdtem nézegetni, melyik országban tud ez olcsó lenni, és max csinálok ott. pl Hollandia. a Pénzből azért futja rá, hogy kijárkáljak, ha már 5-6 év összegyűlik onnan is, akkor az jó.
És ne felejtsük el ezen országokban avan az elő nyugdíj, ami azt hiszem 50 évesen már elérhető, ha belenyomok sokat, és 50 évesen elmegyek annak a 40% addig, még elérem az öregségit, akkor már sima liba minden
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!