Mennyire éri meg biciklis Wolt futárnak lenni?
Heti 25 órában gondolkodtam így suli mellett (vacsora időben mennék) és már eléggé elszántam magam de azért kíváncsiságból megkérdezlek titeket. Tapasztalataktól kérdezném, hogy mire számítsak és milyen tippjeitek vannak, Budapesten belül melyik kerületben éri meg jobban futárkodni, Wolt vagy Netpincér? A válaszokat előre
is köszönöm!
Hát... Én is voltam ételfutár, bár Netpincérről és a Woltról saját véleményem nincs, csak amit itt olvasok és amit a YouTube-on hallok Wolt és Netpincér (főleg biciklis) futároktól. Meg a saját tapasztalatom futárként.
Heti 25 óra szerintem kevés. Esetleg bedobnak téged a többi jelentkező közé a listában, és esetleg ilyen végső soron kerülhetsz be. Én így gondolom.
Azért a heti 25 óra kevés. Az sem mindegy, hogy ezt hogy vállalnád be? Hétvégén két nap? Egyik nap 12, másik nap 12 óra? Arra az egész hétvégéd rá megy.
Ha hétköznap csinálod, az megint legalább azt jelenti, hogy Hétfőtől-Péntekig (5×5) lennél oda esténként, avagy délutánonként. Mert a vacsora idő az szerintem teljesen szubjektív vélemény és meghatározás. Van akinél a vacsora idő 5 órakor van (függetlenül attól, hogy ősszel már egyre hamarab sötétedik, és már 4 óra után FULL feketeség van kint télen), és van akinél 6-7-8 órakor van a vacsora. (Bár szerintem a 8 óra már későn van, főleg ha 2 órán belül lefekszünk aludni. Azt mondják, nem igazán érdemes, mert nem tudsz majd aludni a telített gyomor miatt.)
Gondolom, akkor nappali tagozatos lehetsz!? Mert akkor ha hétköznap csinálnád napi 5 órában, akkor nem fogod bírni hosszú távon. Minden nap gatya lesz mentálisan, de sokszor inkább fizikálisan is. Mikor a panelokban kell majd rohangálni fel alá.
Ráadásul ha jól tudom, akkor KATA-s vállalkozóit is ki kell váltani. Én nem bajlódnék ezzel ennyit, hanem elmennék ténylegesen egy olyan pizzéria vagy gyorsétterem lánchoz, ahol van több kirendeltség is adott esetben kerületenként. Például DonPepe? Azt hiszem abból van több is. De ez csak egy példa. És akkor ott feketén, vagy esetleg napi bejelentéssel el lennél hétköznap délutánonként, és hétvégén pedig egész napokat is tudnál menni. Én így csinálnám. Bár én főállásban csináltam, és túl hajszoltam magam két év alatt. Főleg egészségileg. (Napi 4-5-6 energiaital, mellé sokszor kóla is mint "innivaló")
És így megmaradna a pénzed 100%-ban amit keresel a borravalóval együtt. Mindenhol fizetik az üzemanyagot ahol saját jármű kell, úgy hogy az is rendezve van, és ha mázlid van, akkor még címpénzt is kaphatsz pluszba. Egész jól lehet keresni néhány pizzériánál egyébként. Én vidéken voltam, tehát nem BudaPest közelében, hanem más megyében.
De én személy szerint neked ezt tanácsolom.
Budapesten biciklis futárként nem lehet igazán jól keresni, inkább robogóval kifizetődő. A Woltnál kötetlen a munkaidő, viszont sok a futár, a rendelések száma pedig hullámzó. A NetPincérnél egy kezdeti időszak után teljesítmény szerint kapsz csoportbesorolást, ami alapján előre foglalhatsz műszakot. Ha rendszertelenül és keveset dolgozol, akkor nagy az esély arra, hogy a rangsor végére kerülsz, és csak olyan műszak jut neked, ami napszak és rendelésszám szerint nem a legelőnyösebb.
A helyedben inkább diákmunkát keresnék.
Én a második (2-es) válaszoló vagyok, aki a novellát írta! :D
Az első és 3-ik válaszoló jól mondja egyébként. Keress rendes diákmunkát. Fix időért. Mert a pizzázással az a baj, hogy 11-kor megkezded a kiszállítást (általában 15-30 perccel hamarabb már ott kell lenni), és jobb esetben hétköznap is befejezed 11-kor, hol ott a rendelés felvétel pedig mondjuk Hétfőtől-Csütörtökig 21:45-ig tart.
Lehet hogy írtam is, bár nem nézem vissza, hogy én pizzáztam 2 évig fő állásban.
Nálunk így nézett ki a történet. A rendelés felvétel már reggel 8-tól élt, és 11-kor megkeződött a kiszállítás. A futároknak 10:45-re már bent kellett lenni. Miért? Meg kellett tankolni a céges autókat, esetleg szezonális időszakban a motort, a 400m-el arrébb lévő benzinkúton, és vissza érve mielőtt elkezdtük vinni a címeket (volt hogy az első kanyar 11:35-kor volt például. Ritka, de volt.) pizzás dobozokat hajtogattunk. Mert hogy azt nekünk kellett.
Sok helyen a futárok csinálják ezt, egyébként.
Így nézett ki egy heti HIVATALOS nyitva-tartás, pontosabban házhozszállítás:
H-CS: 11:00-21:45
P-SZ: 11:00-22:45
V: 11:00-21:00
Az a baj, vagyis nem baj, csak egy idő után fárasztó, hogy sok helyen ahol van a pizzériának weblap, vagy telefonos applikáció, ott ha a kiszállítási (avagy nyitva-tartási) idő utolsó 1 percében rendel valaki, akkor a diszpécser kötelező felvenni a rendelést, és ki kell szállítani. Ha pedig mondjuk vidékre kell, mert van több település, akkor ki is kell vinni a kaját. Ha 20km-e kell menni, akkor annyira. Szóval tegyük fel, hogy vagytok egy nap többen futárok, és érkezési sorrendben kapjátok a címeket. Te érsz vissza leghamarabb a többiekhez képest, ami legyen mondjuk 22 óra 10 perc. Hivatalosan már 25 perce vége van a rendelés felvételnek. Oda adja neked a diszpécser a címet, menj el, és ha mákod van akkor csak 1 címmel 20km-e, és utána még menjél is vissza. Kb 40 perc. Ha rögtön kijön a vendég, nem kell külön telefonálni stb. Pláne, ha céges autód van, és van benne nyomkövető. Nekünk például tilos volt átlépni a 90km/h-t. Ez volt a lényeg. Ha lakott területen is ennyivel mentél, a kutyát nem érdekelte, csak a 90 volt a lényeg. Különben levonás.
És ezt hiába mondod Te, vagy bárki a főnöknek, ha ő azt mondja hogy ki kell vinni ilyenkor is a kaját, mert fel kell venni a rendelést akkor ez van.
Én ezt nagyon megutáltam egy idő után, egyébként. Hál istennek, voltak céges autók, és motorok. 5 ujjamon meg tudom számolni, hogy mennyiszer voltam saját autóval, mert szar volt a céges. A napi kereset nem volt rossz, mármint a borravaló, mert csak azt kaptuk meg minden nap, amúgy havi kifizetés volt. Ennek örültem. Jók voltak a jattok, így elviseltem elég hosszú ideig, de így mégegyszer már nem csinálnám főállásban. Csak beugrósként. Úgy is megéri.
Tegyük hozzá, hogy például télen nyári gumival mentünk. Kopott sz** nyári gumival... Fasza volt, főleg mikor hétvégén a 22:45-ös nyitvatartási időből lett nekünk futároknak sokszor 01:30 is. De volt, hogy majdnem 2-3 között végeztünk, és mentünk haza. Utána másnap, pontosabban AZNAP ismét ugyanez.
Nem fizikálisan fáradsz ki ebbe a munkába, hanem mentálisan, de abba nagyon.
De azért írtam neked a pizzázást, mert nem minden hely ilyen. Van, ahol tényleg családias a légkör, és meghallgatnak ha problémád van, és ember számba is vesznek. Ez lenne a lényeg. Oda-vissza a munkáltatóval tartani a kapcsolatot. Sajnos, elég kevés helyen van ez így.
Egyébként ezzel jobban keresel, illetve keresnél, mint gyakornokként, vagy irodai dolgozóként.
Viszont, ha szereted a pörgés és bírod is, akkor talán a MC'Donalds, BurgerKing, KFC stb ilyen helyekre is el tudsz menni dolgozni. Van 2-3 műszak itt is, jól fizetnek, és pörgés is van, folyamatosan. Olyan helyre kell menni, ahol van Mc'Drive rész, és 0-24 nyitva-tartás. És aztán végképp akkor mész dolgozni amikor szeretnél. Az ilyen helyen viszont rugalmasak. Viszont itt nincsen borravaló, viszont van rengeteg kedvezmény, és van bejelentés.
Ezt is tudom még neked ajánlani. :D
#2,4 Egyrészt köszi, hogy megosztod a tapasztalataidat, viszont sok olyan dologról is írsz, ami a kérdező számára nem releváns, hiszen ő nem főállású autós, hanem részmunkaidős biciklis futár szeretne lenni a Woltnál, ahol nincsenek műszakok, kötetlenül lehet dolgozni.
Kérdező, szerintem vedd fel a kapcsolatot egy diákszövetkezettel. Heti 20-25 órában olyan állásban is megkereshetsz havi 80-100 ezer forintot, ahol fedél van a fejed fölött, és nem csak mcjobok léteznek, akad irodai munka is.
ez a heti havi dolog komolyan...
4*20 óra az kicsit több, mint 80 ezer ft, ha 1200 forintos órabéren dolgozol.
És egyébként az egész adótartalma valami 10 ezer forint.
Ráadásul 1000 szer kevesebb felelősséged van.
a meló diákos juhász tivadar csoportjában mindig vannak alkalmi munkák
most épp a vadászkiállításra 2500 forintos órabérre lehet menni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!