Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Jogilag mennyire behatárolt a...

Jogilag mennyire behatárolt a vállalatok tevékenységi köre?

Figyelt kérdés

Igaz-e, hogy ha egy cég tevékenységi körében pl. csak bőrdíszmű értékesítése szerepel, akkor nem jogosult bőrdíszmű (nyersanyagokból való) előállítására, azaz pl. nem kerülhet a cég jegyzett tulajdonába bőrdíszmű előállításához szükséges állóeszköz, vagy nem foglalkoztathat senkit bőrdíszműves állásban?

Illetve ha pl. csak bőrdíszmű előállítása van bejegyezve mint tevékenységi kör, akkor a cég nem adhatja el már nem használt termelőeszközeit, mert arra nem szól a tevékenységi köre?

Nincs saját vállalkozásom, csak ismerősöktől hallottam hasonlókat (más iparágban egyébként), és kissé meglepődtem, de nem akartam belebonyolódni, mert hülyén éreztem volna magam, hogy ennyire láma vagyok cégjogi ügyekben.

Köszi, ha valaki fel tudna nagy vonalakban világosítani a témában, vagy linkelne erről szóló összefoglaló írást!

2021. aug. 18. 14:35
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Nem használt saját eszközök értékesítéséhez nem kell külön tevékenységi kört felvenni, azt bármikor megteheti a vállalkozás. Szép is lenne, hogyha el akarnám adni a céges autómat, akkor fel kéne vennem a gépjármű-kereskedelmet.

Az írásod első felében viszont van ráció. Ha én egy kereskedő vagyok, akkor nem állíthatok elő (hacsak nincs az a tevékenység is felvéve, engedélyeztetve). Maradva az autós példánál. Azért mert árulhatok autókat, attól még gyártani nem gyárthatom őket. Teljesen más a két szakma. Az egyik kereskedő, a másik gyártó. Más engedélyek, szabályozások is vonatkoznak rá.

2021. aug. 18. 14:41
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, kezdem érteni!

A cégautó-eladás szuper példa!:-)

2021. aug. 21. 13:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!