Érdemes lehet egy mesekönyv elkészítésére vállalkozást építeni?
Egyenlőre ez az egész még csak egy ötlet.
Az lenne a tervem, hogy édesanyámmal összeraknánk egy mesekönyvet, ő írja a meséket, én megszerkesztem, illusztrálom, tipografálom, stb. (Kiadványszerkesztő szakmát végeztem nemrég)
És amikor nyomdakész akkor valahogy egy vállalkozást építeni.
Érdekelne mások véleménye, tapasztalata, mit gondoltok erről az egészről?
Lehet benne potenciál, vagy hülyeség belekezdeni?
Előre is köszönöm az értelmes, segítőkész válaszokat!
Minek ehhez "vállalkozást építeni"?
Te egyébként se fogod tudni terjeszteni. Leszerzodsz a kiadóval és kész. Majd ők rendezik a többit.
Persze, nem nagy üzlet a mesekonyv mostanában...
Pro tipp:
Csinálsz egy ev-t, kinyomod ofset nyomdában a minimal darabszámot, és magad értékesíted. Bármikor után tudsz rendelni....
Darabonként marad 200.-
Ha király vagy és szuper online marketinges, akkor eladsz nagyjából 1500db-ot, ismeretlen első kötetes íróként (és akkor sok pénzt fektettél be a marketingbe és kva jó a könyv).
Mérleg: 200 x 1500 = 300 000 - marketing (ami ennek sokszorosa is lehet, mert havi 30 000 .-ért pl. Facebookon max az ismerőseidet éred el).
A nagy könyvesboltokba is ugyanez a helyzet, mert leemelik a profitot (és marketinget ők se vállalnak, csak hogy valamelyik polc valamelyik sarkában a sok száz közül ott lesz a könyved kb. 3-5 példányban.
Vállalkozás? Erre? No comment.
A könyvkiadás így nem éri meg. Úgy veszem ki, teljesen magánban akarod csinálni, akkor viszont a marketing részén buksz. Hacsak nincs valami szuper ötleted, hogy tudod úgy bereklámozni, hogy minden szülő ezt akarja venni a gyerekének, akkor nem érdemes, mert a kutya nem fogja venni. Ha meg könyvkiadóhoz fordulsz, lehet, ki sem adják, vagy ha igen, akkor abból gyakorlatilag semmi hasznod nem lesz.
Én adtam már ki könyvet, de úgy, hogy pontosan tudtam, hogyan érem el a célközönséget, és persze kis példányszámban nyomattam ki. Nekem megérte, bár hosszabb időbe telt, mire mindet eladtam, mint amire számítottam, de összességében nem jöttem ki rosszul belőle. Viszont ez egy egyszeri lehetőség volt, azóta már nem lenne érdemes újra kiadni azt a könyvet, gyakorlatilag megszűnt rá a célközönség.
Szóval az, hogy te szívesen vennél olyan könyvet, amit kiadni készülsz, édeskevés ahhoz, hogy tényleg el tudd adni. Ha nincs egy szuper marketingstratégiád, akkor felejtős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!