Azok a KATA-s egyéni vállalkozók akik alanyi mentesek,hogyan oldják meg hogy vonzóak tudjanak lenni cégek számára is?
Hiszen a cég nem tudja leírni magának abban az esetben az áfát ha egy alanyi mentes vállalkozó számláz.Van erre valami praktika,kommunikációs trükk,hogy eleve úgy állítják ki a számlát hogy azt mondják ez az ár áfa nélküli? Vagy ez hogyan működik ebben az esetben?
Minden építő jellegű,segítő szándékú hozzászólást hálásan köszönök előre is!
#3:
Szerintem a kérdező arra gondolt, hogy van egy munka, ha már felhoztad legyen egy logo elkészítése, és 3 vállalkozó aki elvállalná:
A - KATA, alanyi áfa mentes - 1.000 HUF
B - KATA, áfás - 1.000 +ÁFA = 1.270 HUF
C - KATA, áfás - 787,70+ÁFA = 1.000 HUF
Tegyük fel, hogy a cég a teljes ÁFA-t vissza tudja igényelni.
Tegyük fel, hogy ugyanolyan jók, minőségiek a referenciák, ugyanakkora presztizsű munkáik voltak, ugyanannyi tapasztalatuk van , stb., szóval mindenben ugyanolyanok, egyedül az ÁFA ténye a különbség.
Miért választaná a megbízó az "A" vállalkozót, a "B" vagy "C" helyett, ha minden más ugyanaz, anélkül, hogy "A" változtatna az ÁFA-n, vagy az áron?
(Én sem tudom a választ, sőt én is fel akartam már tenni, csak egyértelműsítettem a kérdező kérdését.)
Utolsó kommentelő,köszi a segítséget,de akkor a tisztázás érdekében még ennél is jobban leegyszerűsítve, ha egy áfaköteles KATA-s 10.000 ft ért csinálja meg a logót egy cégnek, egy alanyimentes pedig szintén 10.000 ért,akkor mi a megoldás arra,hogy a cég mégse az elsőt válassza(amiből le tudja vonni az ÁFÁ-ját) ?
Az egyetlen megoldási lehetőség,hogy az alanyimentesnek olcsóbban kell logót készítenie?
Az én megrendelőim velem akarnak dolgozni, nem az áfa miatt választanak.
A többi mindegy.
Semmi értelme azért áfát kifizetni hogy utána visszaigenyeljem.
Ha nem fizetek, ugyanott vagyok. Én kifejezetten szeretem az alanyi mentes partnereket.
#7:
Pedig elég lényeges dolog.
Költségnek a teljes kifizetett összeget elszámolhatod, csak az áfát visszakapod.
Azaz, (a számok értelemszerűen példák, de mivel százalékokról beszélünk, az arány a lényeg)
AAM partner:
Bevétel: 2.000 HUF
Költség: 1.000 HUF
Nyereség: 1.000 HUF
Alanyi mentes partner esetén 1.000 HUF után kell adókat fizetni, és ennyi.
ÁFA partner:
Bevétel: 2.000 HUF
Költség: 1.000 + 270 = 1.270 HUF
Nyereség: 730 HUF
ÁFAkörös partner esetén 730 HUF után kell adókat fizetni, tehát százalékosan jóval kevesebbet, ráadásul az utána maradó nettó profithoz még hozzá lehet számítani a visszaigényelhető 270 HUF összeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!