Egyéni vállalkozás létrehozás után közvetlen van bármilyen kötelezettségem az állam felé?
Kérdező:
Azzal, hogy most létrehoztál egy KATÁS egyéni vállalkozást keletkezett decemberre 50ezer forint adófizetési kötelezettséged (január 12-ig esedékes)
Emellett be kell jelentkezni a megyei iparkamarához és évi 5000 forintot perkálni nekik ( 2020 ra is már)
Önkormányzatnál be kell jelentkezni hipa-ra
Remélhetőleg jól jelentett be a könyvelő, mert a tbdet is intézni kell
Jövő év elején szja (eddigi munkaviszony 2020ban), kata 2020 éves és hipa 2020 éves bevallást kell beadnod
Emellett pár héten belül be fognak hívni a kormányablakba ellenőrizni, ahol a székhelyhasználati jogosultságodat, az esetlegesen szükséges végzettségeidet ellenőrzik
Emellett be kell regisztrálnod egy elektronikus számlázó rendszerre, én a nav sajátjával meg vagyok elégedve.
Keresd meg szépen a 11est privátban vagy máshol egy könyvelőt, aki érdemben foglalkozik veled, mert gond lesz!
Nem tudom mikor indítottad, de azóta változott pár dolog. Például:
- kamara az evig rendszerből megkapja az adatokat, elég feléjük egy mail és az utalás;
- önkormányzatnál nem kötelező bejelentkezni, mert a NAV-tól automatikusan átmennek az adatok (akkor kell csak változásbejelentőt beadni, hogyha nem az általános szabályok alapján kívánsz adózni);
- tb-n semmit nem kell intézni, mivel már az is NAV-nál van, ezért ha eü szolgáltatási járulékot fizetett eddig, akkor automatikusan lezárásra kerül és kiértesítik;
- SZJA nem év elején van, hanem május 20-ig;
- hipa 2020 bevallást nem feltétlenül kell beadni (ha a tételes adót választotta, akkor nem kell bevallás);
- kormányablakba már nem hívnak ellenőrizni, mivel átkerült tőlük a NAV-hoz az egyéni vállalkozások nyilvántartása, ezért ha lenne is ellenőrzés (amik az elmúlt időkben rendre elmaradnak), akkor a NAV-nál kell intézni (amúgy eddig sem kellett bemenni, full elektronikusan megy minden);
- elektronikus számlázó rendszerbe nem kötelező regisztrálni, továbbra is lehet nyugta- vagy számlatömböt használni (abba most nem megyek bele, hogy mik a gyakorlati problémák a nav számlázójával, mert ez már egyéni preferencia természetesen, én messziről kerülöm).
Azt hiszem nagyjából ennyi, de tényleg nem baszakodásból írtam, csak a pontosság kedvéért, mert júli 1-gyel voltak változások és nem mindenki követte le ezeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!