Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Megérheti fával kereskedni?

Megérheti fával kereskedni?

Figyelt kérdés
Az egyik rokonom erdőgazdálkodó, éves szinten nagyjából 1000m3 fát termel ki, tölgyet és akácot. Ebben van tűzifa illetve rönkfa is. Kedvezményes áron tudnék venni tőle akác tűzifát, helyben ő 20.000 ft / erdei m3-ért tudja eladni úgy hogy el is viszik, nekem ide adná 19000-ért. Nézegettem az árakat és a helyi tüzépekben 40-50 ezer ft körül mozog a kalodás hasogatott tüzifa ára (azt írják egy kaloda 1 erdei m3-nek felel meg), illetve lehet egyéb helyekről venni 3000 /q vagy 9-10.000 / sima m3 áron. Szerintetek van ebben az egészben ráció, vagy értelmetlen ötlet? Ugyan így adna kedvezményesen tölgyet is, de az ipari fához nyilván nagyobb beruházás és szakértelem szükséges, így ebben egyelőre nem gondolkodtam.

2020. okt. 31. 09:27
 1/4 anonim ***** válasza:

Fűvel jobban megéri. :D

De lehet mindkettő is és akkor fűvel-fával. :)

2020. okt. 31. 09:42
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha olcsón be tudod szerezni, akkor. mi akác fát 15-ért hoztunk erdei köbmétert. nem olyan hú de vastagokat, kb 10-15 cm X 2 méteres darabokat. Fenyőt 10-ért itt az erdőből hoztuk el. Azt még szallag fűrésszel feldaraboltuk kb 30-40 cm-es darabokra. Nem tudom, hogy megéri-e úgy hogy 4-en pakoltuk szerintem ráment elég sok idő, elég fárasztó is 20 köbmétert elhozni kb egész napos meló volt. Kazánba befér ekkora darab, de ha nagyobb méretűekhez érdemes hidraulikus hasítót szerezni, azzal dolgoznak kb a tüzépen is.

Elég sok macera van vele, mázsában ha van olyan aki megveszi, annak nem számít mennyibe kerül, főleg ha még nedves is picit a fa.

Egyébként azt hallottam, h egyre kevesebb igény van a fára az erdészünktől, mert már vannak modern gázkazánok, annak aki egész nap munkába van és csak estére van szüksége melegre, annak nincs ideje fával szórakozni. Max a hétvégi sütögetésre vásárolnak kisebb mennyiséget.

Én ha csinálnám, akkor mindenkép közvetlenül az erdőből hoznám hasogatva és pótkocsira felhajigálva nagy mennyiségben. Mondjuk 50-100 köbmétert nem tudom, hogy hol tárolnék és mennyi idő alatt szabadulnék meg tőle.

2020. okt. 31. 11:31
 3/4 anonim ***** válasza:

Ezek alapján nem.

Te mindössze 5%-kal olcsóbban kapnád meg. És abból kellene hasznot csinálnod.

Ha azt mondod, hogy elkezdesz vele dolgozni, és rönk vagy méterfa helyett, te is elkezdesz kalodás hasított "konyhakész" tüzifát árulni, akkor arra neked gépesíteni kell, és bele kell tenni nem kevés fizikai munkát is. A fa, mint fűtőanyag egyre visszaszorul. Ahogy válság közeledtével a tömörfa bútorokra is vissza fog esni a kereslet valószínűleg.

Ebből két módszerrel tudsz pénzt csinálni, ha több száz köbméteres nagyságrendben még további kedvezményt harcolsz ki. Vagy kikerülve a rokont, egyből erdőről veszed a fát. Gondolom egyikhez sincs tőkéd

2020. okt. 31. 18:56
 4/4 anonim ***** válasza:
meg
2020. okt. 31. 22:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!