Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » KATA alatt használt dolgok...

KATA alatt használt dolgok eladása?

Figyelt kérdés

Szóval van egy KATA vállalkozásom, teljesen más tevékenységi körrel. Szeretnék eladni a lakásomból nagy értékű használt dolgokat (hűtő, kanapé, tv, ebédlő, mosogatógép, mosógép, kb. minden, mert messzire költözöm, és nagyon veszteséges a költöztetés 300 km esetén).

Azt tudom, hogy 600ezer forintig eladhatok magánszemélynek bármit, de nem szeretném ha gond lenne. Van olyan tevékenységi kör amit fel tudok venni, és számlát kiállítani ezekről az eladott dolgokról? Esetleg nyugtát?

2020. okt. 19. 14:39
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Olyan ingóságot nem adhatsz el katásként, amit nem katásként vettél. Szerintem add el bátran magánszemélyként, adózni nem kell, ha a jövedelem a minimum alatt marad, ami használt gépeknél gyanúsan veszteséges is lesz gondolom.
2020. okt. 19. 14:47
 2/6 A kérdező kommentje:

Igen, persze, csak mondjuk van pár dolog amit eleve én is használtan vettem, így nem tudom alátámasztani az árakat. Kicsit paranoiás vagyok, hogy mi lesz ha elkezdenek random befolyni ilyen nagyobb összegek a számlámra.

Köszi a válaszod!

2020. okt. 19. 14:49
 3/6 A kérdező kommentje:

,,A NAV tájékoztatása szerint ugyanis a magánszemélynek – kivéve, ha a bevételt egyéni vállalkozóként szerzi meg – nem keletkezik adóköteles jövedelme az értékesítés(ek)ből,

HA AZ ÉV SORÁN AZ ÍGY SZERZETT BEVÉTELE NEM HALADJA MEG A 600 EZER FORINTOT.

Nem kell szja-t fizetnie akkor sem, ha az év során

AZ INGÓ VAGYONTÁRGYAK ÉRTÉKESÍTÉSÉBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM (VAGYIS AZ IGAZOLT, ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKKEL CSÖKKENTETT BEVÉTEL) NEM HALADJA MEG A 200 EZER FORINTOT.

Minden egyéb esetben az eladásból származó jövedelem (tehát nem a bevétel!) után 15 százalék szja-t kell fizetni."

Ezt találtam egy cikkben. A 600ezer forintot bőven meg fogja haladni.. :(

2020. okt. 19. 14:52
 4/6 A kérdező kommentje:
Már csak a konyhaszekrény is 500 körül van.
2020. okt. 19. 14:55
 5/6 anonim ***** válasza:
De ott van, nem kell szja-t fizetni, hogyha a jövedelmed (bevétel-költség) nem haladja meg a 200 ezret. Aminek nincs meg a beszerzési számlája, ott 75%-os beszerzési árat lehet megállapítani az eladáshoz képest. Vagyis ha eladod a konyhaszekrényed 500 ezerért, de nincs meg a számla, hogy mennyiért vetted, akkor 375 ezres beszerzés lehet vélelmezni. Így a jövedelmed már csak 125 ezer itt. Összességében ki lehet hozni ezt nullásra. De a lényeg a lényeg, hogy katásként akkor sem adhatod el.
2020. okt. 19. 14:58
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Nem gondolom, hogy én vagyok az egyetlen aki felszámol egy háztartást :(

2020. okt. 19. 15:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!