Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Hogy maszekoljak legálisan?

Hogy maszekoljak legálisan?

Figyelt kérdés

Van egy szakmám, hogy pontosan mi azt nem írnám le, a lényeg hogy szolgáltatást nyújtunk magánszemélyeknek, vagy cégeknek.

Jelenleg egy cégnél dolgozom, és úgy érzem jó is vagyok benne. Viszont szeretnék többet keresni, és ismerősök, ismerősök ismerősei megtalálnak, hogy lenne egy kis munka vállalom-e.

Feketén nem szeretnék vállalni semmit, így erre keresek megoldást.

Sima egyéni vállalkozás lenne a legegyszerűbb, viszont nem szeretném, hogy a főnököm tudjon róla. Nem verem át, nem az ő ügyfeleinek dolgoznék külön, viszont tudom, hogy így is zavarná. Próbáltam vele beszélni, de hallani sem akar róla.

Ettől függetlenül én munkaidőn kívül szívesen dolgoznék a saját ügyfeleimnek.

Úgy tudom ha katás egyéni vállalkozó lennék arról ő automatikusan értesülne. Van rá más megoldás, hogy számlaképes legyek és tudjak külön is dolgozni?

Hasonlóan olcsó megoldás érdekelne mint az egyéni vállalkozás lenne.

2020. aug. 22. 21:30
 1/7 anonim ***** válasza:
52%
Hogyan értesülne róla automatikusan? Plusz nem is feltétlenül kéne katásnak lenned.
2020. aug. 22. 22:04
 2/7 A kérdező kommentje:

Pontosan nem tudom hogyan értesülne róla, de mivel főállásban dolgozom így a katának csak a felét kellene fizetnem azaz 25 ezer forintot havonta. Valahogy erről értesülhet ha jól tudom.

De ha tudsz valami megnyugtatót írni ezzel kapcsolatban, és a főnököm mégse lát rá arra, hogy én egyéni vállalkozó vagyok-e, annak nagyon örülnék.

Tudom, hogy nem csak a kata létezik, viszont havi 25000 forinttal nekem pont jó lenne. Ha van más alternatíva ami kb ennyiből kijönne és a főnököm sem lát rá akkor kérlek írjátok le.

2020. aug. 22. 22:09
 3/7 anonim ***** válasza:

Max akkir értesül róla, ha rádkeres az egyéni vállalkozások nyilvántartásában, mivel az nyilvános. De ő semmiféle értesítést nem kap erről.

Nem tudom mi a szolgáltatás, nem tudom milyen költségszinttel és bevétellel számolsz, de lehet jobban megérné szja szerint adózni. Azt elég gyakran ki szoktuk hozni 300ezer alatt, amennyi a kata adója lenne.

2020. aug. 22. 23:18
 4/7 anonim ***** válasza:

Sok olyan munkakör van ahol a munkaszerződés kizárja hogy ugyanazt a munkát saját zsebre végezd, főleg ahol ügyfelekkel állsz kapcsolatban. A munkáltató jogos elvárása, hogy az új ügyfelet a céghez vidd be. Arról viszont teljesen jogosan tárgyalhatsz a munkáltatóddal, hogy valamilyen jutalékot kapj az általad szerzett ügyfelek után.

Ha kitudódik a dolog amit akarsz akkor akár be is perelhet a munkáltatód. Meg kell nézni a munkaszerződésed és a munka törvénykönyve ide vonatkozó rendelkezéseit.

2020. aug. 23. 00:33
 5/7 anonim ***** válasza:
Keresel egy könyvelőt és megkérdezed tőle. Sok mindentől függ majd a válasza. Egész évben van e maszek munkád, kb milyen össszeg az árbevételed.
2020. aug. 23. 04:32
 6/7 anonim ***** válasza:

"Sima egyéni vállalkozás lenne a legegyszerűbb, viszont nem szeretném, hogy a főnököm tudjon róla. Nem verem át, nem az ő ügyfeleinek dolgoznék külön, viszont tudom, hogy így is zavarná. Próbáltam vele beszélni, de hallani sem akar róla."

Simán magyarázd el neki, hogy nem csak ő akar normálisan megélni, hanem te is. Ha a szerződés nem köt én bizony katáznék, kit érdekel, ha megtudja? Kirúgna? Felvenne egy vendéglátóst a helyedre? :D Nem hiszem, max a fejéhez kapna, hogy keveset fizet. Ne legyél nyuszi, még az is lehet, hogy katásként egyénileg még jobban is keresnél, mint így alkalmazottként.

2020. aug. 23. 08:18
 7/7 A kérdező kommentje:

A munkaszerződés nem zárja ki, hogy ugyanezt végezzem. Valószínűleg más ügyfeleim is lesznek, sokkal kisebb munkákat tudnék egyedül elvállalni, mint a cég, ilyenekkel valószínű nem is foglalkozna, mert neki nem elég nagy munka. Valamelyik nap csak szóbakerült a dolog, és teljesen kiakadt hogy ez nem korrekt a részemről. Miközben a szerződésben szó sincs olyanról, hogy én nem dolgozhatok másnak.

Várható árbevételem tekintve a kata optimális megoldás lenne, ettől függetlenül beszélek egy könyvelővel, hisz amúgyis szükség lesz rá.

2020. aug. 23. 09:03

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!