Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Ha Instagramon szeretnék...

Élekfj kérdése:

Ha Instagramon szeretnék edzésterveket illetve étrendeket árulni online, milyen adót kell utána fizetnem?

Figyelt kérdés

#internet #adó #NAV #Instagram #Adókötelezettzég
2020. máj. 1. 22:25
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

#10, kata adózás sem működhet ilyen esetben? Tudom, hogy 50.000 forint, de ha a kérdező (vagy bárki más) 50-100.000 forintos bevétellel számol havonta akkor az 50.000-el is nullára jön ki.

Vagy esetleg adószámos magánszemély?

Nem értek hozzá én sem, laikusként kérdezem, hogy mit lehet akkor csinálni ha valaki egy legális dologból el tud érni havi 50-100.000 forintos bevételt és szeretne adózni is utána.

2020. máj. 3. 19:43
 12/20 anonim válasza:
100%
Én úgy tudom van egy áfamentes adózási mód, egy bizonyos évi alulkereset mellett. Aki ezt csinálja barátom ő mellékállásban itthonra árul. De szerintem kérddzz meg egy könyvelőt, vagy pénzügyi tanácsadót. Mert ezekkel a kommentekkel nem mész sokra. És hajrá! :)
2020. máj. 7. 06:36
 13/20 bjviszk ***** válasza:
29%

Ha a saját szellemi terméked ( az edzésterv és az étrend ) - vagyis egyedi,

színvonalas, hivatalos, szabályos, egészséges, törvényes, stb. - akkor

évi 600 eFt -ig az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

szerint semmit. A saját tulajdonú ingóság eladása évi 600 eFt -ig adómentes,

sőt még bevallani sem kell.

----

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

11. § (3) ... Nem kell bevallani azt a bevételt,

b) * amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege

nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes

jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot;

2020. máj. 7. 20:59
 14/20 anonim ***** válasza:
70%
És egy étrendkészítés hogy számítana már ingó vagyontárgynak? Én nem igazán értek egyet ezzel az álláspontoddal.
2020. máj. 7. 21:39
 15/20 bjviszk ***** válasza:
100%
Közelítsd úgy meg, hogy ami nem ingatlan az ingó. Egyébként bármeilyen tudás, személyhez kapcsolható dolog jogilag védett ha nem a szerzői jog által, akkor vagy az alkotmányban vagy a polgári törvénykönyben. Egyébként én a saját szoftvereim licencét árulom, de vannak kezdetibb, de a jog vagy már a szerzői jog által is védett művek, alkotások. Ezért mondtam ( ill. írtam ) , hogy írja le ha egyedi, fontos mások számára, egészséges, a közösség javát szolgálja, stb. . Bővebbet a banjozsef.hu -n és pl. a banjozsef.hu/TKRICT -n is olvashat bárki. Természetesen nem csak az étrendet és edzéstervet ( így együtt lehet belőle mű és alkotás is ) hanem a hasonló műveket, alkotásokat, termékeket, szolgáltatásokat értékesítőknek is segíteni szerettem és szeretnék továbbra is, de persze le kell írni, nyilvánossá kell tenni, a jogszabályoknak ( egyenlőre csak az adójogszabályok egy részéről beszéltünk ) megfelelővé kell tenni, stb. .
2020. máj. 8. 12:06
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Én akkor sem értek ezzel egyet adóügyileg. Az adómentes 600ezres ingó értékesítésbe nem fér bele nálam egy edzésterv értékesítése. Ha én kapnám ellenőrzésre ezt, akkor nagyon nehezen jönne ki bírság nélkül.
2020. máj. 8. 14:16
 17/20 bjviszk ***** válasza:
100%

Akkor sem, ha pl. 20 éve már edzéseket tartott alkalmazottként vagy vállalkozóként és rendben befizették utána és befizette maga után az adókat és most a tapasztalatai ( az elmúlt 20 évben szerzett és már leadózott

tudása ) alapján készít egy komplex edzéstervet és hozzá kapcsoltan egy étrendet és kiváncsi rá, hogy az emberek hajalandóak -e ezért fizetni? Amennyiben igen és biztosítják arról is, hogy legalább 2 éven keresztül fognak ezért Neki annyit fizetni, hogy szükséges legyen az egyéni vállalkozást elindítania, mert biztosítva van 2 évre előre a munkája és a bevétele, amiből előreláthatóan be tudja fizetni a rá kirótt ( bevétel független fix ) adókat és így nem kell elmennie állást keresni vagy jelentkeznie hirtelen a hivatalnál szociális ellátásért. Szerinted először nem ki kellene deríteni, hogy menni fog -e az ügy ( megélhetést és ezáltal adóbevételt generáló elfoglaltságot talált ) vagy menjen el a bankba és próbáljon felvenni legalább 6 hónapi megélhetésre és adófizetésre való kölcsönt, amit lehet hogy vissza tud majd egyszer fizetni? Természetesen nekem az a javaslatom, hogy keressen egy munkahelyet, de inkább állást, majd ez mellett próbálja ki, amit szeretne ( Továbbra is az a javaslatom, hogy írjon le mindent és nézzen utána minden jogszabálynak, a kormány és a NAV honlapjával kezdve ( a banjozsef.hu -n és banjozsef.hu/tkrict -n keresztül azok is elérhetőek ) és az ott látott, olvasott, megértett információk birtokában hozzon a számára legjobban megfelelő döntést. Természetesen ha lehetősége és kedve van hozzá, akkor kérdezzen meg egy könyvelőt, egy adószakértőt és még jobb esetben egy NAV -os munkatársat is vagy csak simán keresse meg a NAV -ot is, akár csak egy e-mailben is. Természetesen csak úgy a neten máshol is , nem csak itt is érdemes keresgélnie.

2020. máj. 8. 21:56
 18/20 bjviszk ***** válasza:
100%
Természetesen nem kell senkinek sem igénybe vennie az 600 eFt -os személyi jövedelemadó kedvezményt, hanem simán bevallhatja bárki az összes bevételét és befizetheti utána a 15% -os személyi jövedelemadót és amennyiben szükséges a fixen - ha munkahellyel nem rendelkezik - fizetni kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékot, a havi 7710 Ft -ot. Természetesen ha bármilyen olyan plusz tevékenységet is végezni szeretne, amihez jogszabályi előírás az egyéni vállalkozói engedély, akkor azt az engedélyt kérnie kell a NAV -nál.
2020. máj. 8. 22:21
 19/20 anonim ***** válasza:

Véleményem szerint te teljesen rosszul értelmezed ezt a 600 ezer forintos szabályt. Ez nem egy olyan lehetőség, hogy ez alatt nem kell adózni gazdasági tevékenység végzése mellett. Ez a banjózsis oldal nem rossz, de azért tudnék bőven hibákat javítani rajta.

Az adózás és a vállalkozói élet nem jótékonysági intézmény, nem úgy működik, jogy jó, most engedjük szegényt próbálkozni, aztán ha bejön neki, akkor két év múlva majd biztos fizet adókat. Én az első forintomat is adóztam, nem vártam 1-2 évet a vállalkozás megalapításával, hogy kipróbáljam, hogy jó lehet-e. Ezt így kellene csinálni sajnos.

Az meg, hogy fizess 15%ot aztán le van tudva minden szintén nem jó irány, mivel simán benne van a pakliban, higy szochot is kellene fizetne és akkor már nem is olyan jó móka ez az egész.

2020. máj. 8. 23:57
 20/20 bjviszk ***** válasza:
46%
Természetesen gazdasági tevékenységet ( főleg rendszeres üzleti tevékenységet ) csak egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként lehet végezni. Ha valaki ilyet tervez vagy végez, akkor be kell jelentkezni a NAV -hoz így vagy úgy. Egyébként én 18 éven keresztül céget tartottam fenn, abból 10 évig aktívan részt is vettem benne ( mint üzletvezető és üzletág vezető ), majd 4 éve megszüntettem és a szoftvereimet most már "csak" mint magánszemély árulom hébe - hóba és ha annyira felfut az eladás ( érdeklődés ) újra, hogy érdemes lesz vele foglalkozni komolyabban megint, akkor újra vagy egyéni céget vagy egyéni vállalkozást kell és valószínűleg fogok is alakítani. Egyébként az ominózus cégesdis időszak 1998-2016 volt. Gondolom a többség tisztában van azzal, hogy közben hányszor változtak a szabályok, törvények csak úgy a szereplők megkérdezése és figyelembevétele nélkül. A két, teljesen különbőző cégtörvényen kívül számtalan más törvényre és szabályozásra is gondolok itt, a most már második világválságról ( a 2008 -as "csak" pénzügyi, míg a mostani a járvány mellett erkölcsi és gazdasági világválság is ) nem is beszélve. A két lényegileg azért megmaradt törvény az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról és 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról ( természetesen a tartalma folyamatosan változik ). Egyébként én szoftvereket és rendszereket már 37 éve írok, csinálok, értékesítek, úgyhogy nekem még volt szerencsém az előző szerzői jogi törvényhez, alkotmányhoz és polgári törvénykönyvhöz is ( hogy csak a lényegesebbeket említsem ). Egyébként csak azért szólalktam meg mert engem is érintő ügyről van szó és a bizonytalankodóknak és keresgélőknek egy kis segítséget szerettem volna és a jövőben is szeretnék nyújtani. Egyébként a két lényegesebb lapomat a viszk.hu -t ( 1999 - …. , már 21 éves ) és a banjozsef.hu ( 2008 - …. , már 12 éves ) ilyen ügyekre ( segítségre ) is készítettem a mellett, hogy az 1997 -ig elkészített még aktuális és már aktuális szoftvereim leírásait és magukat a szoftvereket is le lehet tölteni, a licenceket meg lehet vásárolni már 1999 ( vagyis 21 éve ) óta. Megjegyzem azért azt is, hogy jelenleg rendkívüli jogrend is van életben és mindenkinek az a javaslatom, hogy túlságosan hosszú időre azért ne tervezzen és ha lehet nagy fába ne vágja a fejszéjét az "egyszerű" túlélésen és az embertársai ( elsősorban most a magyar honfitársakról és Magyarországon élő további ermbertársainkra gondolok, közvetlenül a családtagok és barátok után ) lehetősége szerinti segítésén, de legalább a megkárosításának elkerülésén kívül. Úgyhogy irány a munkaerőpiac, irány a munka legalább is annak, akinek van most ilyen lehetősége!
2020. máj. 9. 22:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!