Ha Instagramon szeretnék edzésterveket illetve étrendeket árulni online, milyen adót kell utána fizetnem?
#10, kata adózás sem működhet ilyen esetben? Tudom, hogy 50.000 forint, de ha a kérdező (vagy bárki más) 50-100.000 forintos bevétellel számol havonta akkor az 50.000-el is nullára jön ki.
Vagy esetleg adószámos magánszemély?
Nem értek hozzá én sem, laikusként kérdezem, hogy mit lehet akkor csinálni ha valaki egy legális dologból el tud érni havi 50-100.000 forintos bevételt és szeretne adózni is utána.
Ha a saját szellemi terméked ( az edzésterv és az étrend ) - vagyis egyedi,
színvonalas, hivatalos, szabályos, egészséges, törvényes, stb. - akkor
évi 600 eFt -ig az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról
szerint semmit. A saját tulajdonú ingóság eladása évi 600 eFt -ig adómentes,
sőt még bevallani sem kell.
----
1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról
11. § (3) ... Nem kell bevallani azt a bevételt,
b) * amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege
nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes
jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot;
Akkor sem, ha pl. 20 éve már edzéseket tartott alkalmazottként vagy vállalkozóként és rendben befizették utána és befizette maga után az adókat és most a tapasztalatai ( az elmúlt 20 évben szerzett és már leadózott
tudása ) alapján készít egy komplex edzéstervet és hozzá kapcsoltan egy étrendet és kiváncsi rá, hogy az emberek hajalandóak -e ezért fizetni? Amennyiben igen és biztosítják arról is, hogy legalább 2 éven keresztül fognak ezért Neki annyit fizetni, hogy szükséges legyen az egyéni vállalkozást elindítania, mert biztosítva van 2 évre előre a munkája és a bevétele, amiből előreláthatóan be tudja fizetni a rá kirótt ( bevétel független fix ) adókat és így nem kell elmennie állást keresni vagy jelentkeznie hirtelen a hivatalnál szociális ellátásért. Szerinted először nem ki kellene deríteni, hogy menni fog -e az ügy ( megélhetést és ezáltal adóbevételt generáló elfoglaltságot talált ) vagy menjen el a bankba és próbáljon felvenni legalább 6 hónapi megélhetésre és adófizetésre való kölcsönt, amit lehet hogy vissza tud majd egyszer fizetni? Természetesen nekem az a javaslatom, hogy keressen egy munkahelyet, de inkább állást, majd ez mellett próbálja ki, amit szeretne ( Továbbra is az a javaslatom, hogy írjon le mindent és nézzen utána minden jogszabálynak, a kormány és a NAV honlapjával kezdve ( a banjozsef.hu -n és banjozsef.hu/tkrict -n keresztül azok is elérhetőek ) és az ott látott, olvasott, megértett információk birtokában hozzon a számára legjobban megfelelő döntést. Természetesen ha lehetősége és kedve van hozzá, akkor kérdezzen meg egy könyvelőt, egy adószakértőt és még jobb esetben egy NAV -os munkatársat is vagy csak simán keresse meg a NAV -ot is, akár csak egy e-mailben is. Természetesen csak úgy a neten máshol is , nem csak itt is érdemes keresgélnie.
Véleményem szerint te teljesen rosszul értelmezed ezt a 600 ezer forintos szabályt. Ez nem egy olyan lehetőség, hogy ez alatt nem kell adózni gazdasági tevékenység végzése mellett. Ez a banjózsis oldal nem rossz, de azért tudnék bőven hibákat javítani rajta.
Az adózás és a vállalkozói élet nem jótékonysági intézmény, nem úgy működik, jogy jó, most engedjük szegényt próbálkozni, aztán ha bejön neki, akkor két év múlva majd biztos fizet adókat. Én az első forintomat is adóztam, nem vártam 1-2 évet a vállalkozás megalapításával, hogy kipróbáljam, hogy jó lehet-e. Ezt így kellene csinálni sajnos.
Az meg, hogy fizess 15%ot aztán le van tudva minden szintén nem jó irány, mivel simán benne van a pakliban, higy szochot is kellene fizetne és akkor már nem is olyan jó móka ez az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!