Jogdijak hogy mukodnek manapsag?
Figyelt kérdés
Tegyuk fel, hogy Pokemon figurakat akarok polora nyomtatni (csak egy pelda), sajat magam altal rajzolva, nem netrol mentett kepek alapjan es ezt szeretnem arusitani. Ez esetben fel kell keresnem a ceget, aki a jogdijat birtokolja es az engedelyuket kernem, esetleg szamitani arra, hogy fizetni kell nekik?2020. ápr. 17. 07:36
2/6 xswerdy 

válasza:

igen, és messze nem biztos, hogy megengedik. Lehet, hogy már van póló gyártó partnerük, akivel kizárólagos szerződésük van. Vagy minőségi elvárásaik vannak pl. a póló tekintetében. És lehet, hogy te túl kis falat vagy ahhoz, hogy foglalkozzanak veled, bevizsgálják a pólóidat, a grafikáidat.
3/6 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat. Ok, tegyuk fel en kis falat vagyok. De akkor pl mi a helyzet azokkal, akik etsy-n aruljak a mindenfele random, sajat maguk altal keszitett dolgokat az adott mintaval? Nem csak polo, kulcstarto, hogomb, rajzolt kep, agyagbol mintazott figura, stb. Ok nagyon sokszor nem is cegek, hanem maganszemelyek akik hobbibol keszitik ezeket a dolgokat es eladjak mellekes penzkereses celjabol, max nehany darabot egy honapban. Rajuk milyen szabalyok vonatkoznak? Mert egy hobbibol festett, agyagbol faragott Pikachukat (csakhogy a peldanal maradjunk) arulgato maganszemely szerintem meg kisebb falat, mint egy akarmilyen ceg.
2020. ápr. 17. 12:17
4/6 anonim 

válasza:

Nyilván nincs engedélyük rá, hanem csak úgy maguktól csinálják. Nekem van egy webshopos ügyfelem, aki szintén pólónyomással meg matricákkal foglalkozik, és kapott a Disney képviselettől levelet, hogy azonnal szedje le a jogvédett termékeket, különben eljárást indítanak.
5/6 anonim 

válasza:

Ha nem webshopban árulod, hanem piacon, akkor maximum csak egy bejelentés alapján ellenőrizhet a nav, amennyiben ez az általad említett dizájn, vagy logo, magyarországon is hivatalosan bejegyzett védjegy. A nemzetközi nem érdekli őket, akkor a kutya se fog belédkötni!
Vagy még úgy úszhatod meg ezt, ha "használt" - ként árulod.
6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a további válaszokat. Igazából nem megúszni akarom, csak kíváncsi voltam rá. Jogdíjas dolgok egyelőre csak ötletszinten merültek fel, de akkor ha jól értelmezem, az a biztos, hogy külön-külön írni kell az adott jogdíjak tulajdonosainak és megbeszélni velük.
2020. ápr. 17. 15:13
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!