Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » NAV válasza adóbevallásom...

NAV válasza adóbevallásom beküldése után mit jelent?

Figyelt kérdés

Az ÁNYK hibaellenőrzés után mindent rendben talált, így beküldtem ügyfélkapun keresztül a kitöltött 19KATA nyomtatványt. Fél órán belül érkezik egy levél a NAV-tól, benne ez áll: "19KATA jelű bevallás a következő hibákat tartalmazza: a004 Még nem élő az adózó adószáma."

Nehezen értelmezhető számomra ez a hibaüzenet, hiszen millió jele van annak, hogy él az adószámom, kaptam erről üzenetet még 2019. március 4.-én, hogy nyilvántartásba vették a vállalkozásomat, a NAV oldalán ha lekérdezem az adóegyenlegemet, hónapról hónapra kiírja a fizetendő adót, magyarán minden jel szerint működik a vállalkozásom (legalábbis a pénzem az kell nekik).

Két tippem van, hogy mit jelenthet ez, de egyik tipp se túl jó:

1.

október 30.-a óta szüneteltetem a vállakozásomat, de tudomásom szerint ettől még be kell nyújtatni a 2019. évre vonatkozó adóbevallást, szóval ez nem hiszem, hogy jó tipp.

2.

Mikor megnéztem az adóegyenlegemet a NAV oldalán, arra döbbentem rá a lekérdezés után, hogy a NAV novemberre, decemberre és januárra is kiírta nekem az adót, magyarán 75ezer forint adóhátralékom van (diák vagyok, egyetem mellett katázom, ezért fizetem a felét). Lehet, hogy az adóhátralék miatt nem fogadja el az adóbevallásomat, és esetleg felfüggesztették addig a vállalkozásoat, vagy ilyesmi? Ebben az adóhátralék ügyben az az igazán pikáns, hogy mint mondottam, október 30. óta szüneteltetem a katát, tehát ez a 75 ezer színtiszta hülyeség. (korábban is szüneteltettem már a vállalkozást augusztus-szeptemberben, azóta csak egy hónapra kapcsoltam be októberre; korábban lekérdezéskor augusztus-szeptemberre 0 forint adókötelezettséget írt ki a NAV, magyarán nem lehet az, hogy én rosszul szüneteltettem, vagy nem szüneteltettem a katámat, hiszen korábban működött, most is ugyanígy csináltam, a webes ügysegédről pedig le tudom tölteni a szüneteltetésről szóló nyilatkozatomat, tehát van nyoma, hogy ez megtörtént, max a NAV-hoz nem jutott el a híre).

Korábban bármiféle figyelmeztető üzenetet, fizetési felszólítást, kutyafülét nem kaptam, tehát hatványozottan rémisztő, és értelmezhetetlen számomra ez a helyzet. Mi lehet a para?

Természetesen majd felhívom a NAV-ot, bemegyek hozzájuk, beszélek könyvelővel, de ezek mind csak hétköznap lesznek elérhetők, én pedig addig megőrülök a stressztől.

Pls, segítsetek.

2020. febr. 22. 17:59
 1/8 anonim ***** válasza:
65%

katásnak nem kell könyvelő, sallala.

Ja, de, mégis. 101E beadva? Nem. Hoppá.

Jó dátummal adtad be? Nem. Hoppá.

Nem baj, ingyen voltál hülye.

2020. febr. 22. 18:52
 2/8 anonim ***** válasza:
73%
Azt már meg se kérdezem, az önkormányzatnál jelezted-e a szünetelést.
2020. febr. 22. 18:54
 3/8 zsozsuzsa válasza:
100%

1. A 19KATA-n milyen idő intervallumot írtál, azaz mettől meddig voltál aktív vállalkozó?

2. A 20T101E nyomtatványon add be azt a tényt, hogy 2019. november 1-től nem kell fizetned, mert szüneteltetsz... így a KATA bevallásodban a "tételesen megfizetett adó hónapjaiba" 8 hónapot kell beírnod, mert márciustól októberig fizetési kötelezettséged van! Ezt a nyomtatványt az ÁNYK keret programon keresztül tudod beküldeni, de lehetőség van az ONYA-n keresztül is beadni a változásbejelentésnél.

3. az ilyen kötelezettségeket mindig utóleg fizeted, azaz az, ha 25 ezer forintot kell fizetned, mert másodállású vállalkozó vagy, akkor az októberit még be kellett volna fizetned november 12-ig.

4. Igen, könyvelőt, adótanácsadót keress fel mindenképpen, a NAV ügyfélszolgálatán nem fogják kitölteni a 101E nyomtatványt, már csak azért sem, mert elektronikusan kell beadni.

Ezeket amiket leírtam, csak mankónak szánom, hogy a könyvelőhöz már felkészülten tudjál odamenni! Sok sikert!

2020. febr. 22. 18:59
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

20T101E nyomtatványon add be azt a tényt, hogy 2019. november 1-től nem kell fizetned

Nézőpont kérdése, jobb lett volna a 19-en még tavaly :)

2020. febr. 22. 19:14
 5/8 A kérdező kommentje:

Oké, ezt fogom tenni, de korábban, mikor augusztus-szeptemberben csak a webes ügysegéden jelentettem be a szüneteltetést, akkor azt miért vette tudomásul a Nav? Ha ezt a nyomtatványt beküldöm, az megoldja ezt a hibaüzenetet?

Köszi a válaszokat, nagyon hálás vagyok!

2020. febr. 22. 19:38
 6/8 A kérdező kommentje:
Ja, és amikor aktiváltam októberben, azt is tudomásul vette, hiszen októberre már kiírta az adót. Szóval ha kétszer működött a webes ügysegéd, harmadjára mi történt?
2020. febr. 22. 19:42
 7/8 A kérdező kommentje:
Március 1-től október 29.i-ig voltam aktív a köztes kéthónapos leállást leszámítva, ezért ezt írtam be.
2020. febr. 22. 20:02
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

kaptam erről üzenetet még 2019. március 4.-én, hogy nyilvántartásba vették a vállalkozásomat

Március 1-től október 29.i-ig voltam aktív

Most akkor 1 vagy 4? NA ez a gond..

2020. febr. 22. 20:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!