Mit javasoltok egy műszaki embernek saját vállalkozás megalapításához?
Harmincas éveim közepén járok, eddig csak főállású munkahelyeim voltak, műszaki vonalon (informatika, autóipar), a különböző műszaki szakmunkákhoz is jól értek.
Eddig bárhová mentem dolgozni, alapító ötletekben nem voltam gazdag, viszont megálltam a helyem, és mindig kiemelkedtem a többiek közül munkabírásban, és megoldásokban, jó stratégiát alkotni a csapatom tovább haladására.
Mostanra kb. nettó 600.000 Forintot keresek, és van egy jelentős, lakás árnyi pénzmagom. Szerettem volna állást változtatni, hogy kicsit felfrissítsem magam, de a jelenlegi fizumnál már nem tudok Budapesten sem annyival többet kérni, hogy az lelkesítsen.
Szeretnék azért is továbblépni, mert a 8 órás munkát már állóvíznek érzem.
Eddig nem voltak jó vállalkozásalapító ötleteim, kevés olyan dolog jut eszembe, ami megbízhatóan és jobban jövedelmezne, mint a jelenlegi állásom.
Természetesen vannak ötleteim, amelyek a hobbijaimból származnak, de szerintem manapság már nem számítanak jó vállalkozásötletnek, pl. Bringabolt és szerviz, Bringaszerviz, Autókereskedés, stb.
Ti hogyan oldanátok meg ezt a helyzetet? Milyen műszaki vállalkozást láttok hiányként, amibe érdemes lenne belefogni? Nekem az sem baj, ha meg kell fogni a szerszám végét, így pl. gondolkodtam már villanyszerelő vállalkozásban, saját villanyszerelő csapat felépítésében is, természetesen a megfelelő szakiskolák kijárása után.
Hát pedig bármelyikkel többet keresnél, mint 600e.
Tök vicces, hogy alkalmazottként ennyire nem lehet normálisan keresni. A legmagasabb fizetésre is húzná a száját egy vállalkozó.
Az ötletekről annyit, hogy már mindenre de mindenre van weboldal, webshop vagy vállalkozás. Sőt, bármit kitalálsz, arra is már van minimum 10. Az ötlet akkor jó, mint ötlet + egy csavar rajta. Na ez a nehéz. A kereskedés valamivel az csak spekuláció, mindenki ezt csinálja már. A webshop már elvirágzott, 5 éve még jó buli volt. A külföldi oldalak már elég rugalmasak, megnyíltak a lehetőségek már Mari néninek is, hogy onnan vásároljanak. Én személy szerint csak sajnálni tudom azokat, akik magyar oldalakról vásárolnak többszörös áron.
Én abban látom a lehetőséget, hogy a saját tudásod bocsájtsd árúba szolgáltatásként. Igaz, ebből nehéz lesz rendszert építeni, ami majd passzív bevételként havi 10 milliót hoz, de legalább olyan dolgot csinálsz, amit szeretsz. Én nem is értem azt, hogy miért akar mindenki vállalkozó lenni. Rengeteg a gagyi ember, és ezt nem rosszindulatból mondom. Nézd meg a különböző területeket. Én alig találok olyan vállalkozásokat, szakembereket, akiknek munkát adnék. Sok esetben pont ezért csinálom meg magamnak a feladatokat, mert ha rászánok 1-2 hónapot, alap vagy közép szinten kitanulhatom a területet. Természetesen ez nem vonatkozik mindenre.
A kérdésedre visszatérve...
Egyik oldalról azt mondom, bármibe fogsz, sikerre viheted. Ugyanis már alig van az országba olyan ember, aki dolgozni is akarna, főleg jó minőségben.
A másik oldalról meg azt mondom, mindenhol rengeteg a kontár, ami meg közvetve a te renomédat is rontja.
Nem akarlak elkeseríteni, de ha ilyen fantáziátlan és az állóvízben lebegő ember vagy, akkor nem nagyon éri meg vállalkoznod.
Akkor lehet értelme, ha találsz egy olyan társat aki tud pénzt csinálni a te tőkédből, míg te a háttérben csinálod a dolgod, mint egy alkalmazott ott is.
Leírásod alapján neked minden adott, hogy kilépj az alkalmazotti mókuskerékből. Az ötleten nem kell sokat vajúdni, csinálhatod akár azt is, amit eddig csináltál, csak jelezni kell, hogy nem alkalmazottként tennéd, hanem (al-)vállalkozóként.
Ez persze nem jelenti azt, hogy nem foglalkozhatsz mással, csak nyilván érdemes érteni is a tevékenységet, amit végzel.
Ha KATA-ban gondolkozol, javaslom, hogy olyan tevékenységet végezz, amelyhez nem kapcsolódnak számottevő költségek; itt elsősorban valamilyen tudásalapú szolgáltatásra gondolok.
Ennek rendkívül egyszerű oka van: Évi 12 millió Ft-os árbevételig fix havi 50/75 ezer forintot adózol, afelett a 12 milliót meghaladó rész 40%-át is le kell adni.
A kulcsszó az árbevétel. Ha a bevételed 90%-a elmegy a költségekre, akkor is ugyanannyit adózol, mintha kvázi egy fillérbe sem kerülne működnöd (mint pl. esetemben), és a teljes összeg a zsebedben maradna. Nem nehéz belátni, melyikkel mennyire jársz jól.
Egyéni véleményem csupán, de én bringaboltot, bringaszervizt, autókereskedést nem indítanék katásan a termékek és alkatrészek beszerzési költsége miatt.
Biztosan lesz, aki lepontoz ezért, de én így látom. Ha nekik remekül működik, annak őszintén örülök, és remélem, hogy le is írják ide, hogyan, hogy más is tanulhasson belőle.
Ha a fentiek figyelembevételével vágsz bele valamibe, majdnem tökéletesen garantált, hogy jobban fog jövedelmezni, mint a jelenlegi állásod, arról nem is beszélve, hogy a magad uraként mennyivel kiegyensúlyozottabb életet élhetsz.
Személy szerint olyan havi nettó 1.2M körüli az a minimum összeg, amiért egyáltalán kikelek az ágyból.
KATA esetén, ha eléred a 12 milliós éves limitet, két lehetőséged van: Vagy kideríted, milyen formátummal jársz a továbbiakban a legjobban, vagy az adott évre leteszed a lantot, és akkor tkp. átlag havi nettó 945 ezres* jövedelem mellett van pár hónap "fizetett szabadságod".
Csak egyetlen villanyszerelő vállalkozó cimbora esetéről tudok beszámolni, neki szépen fut az üzlet, viszont a munka jellegéből adódóan sajnos fingani sincs ideje, nem is láttam már a rusnya tojás fejét vagy másfél-két éve. Persze cserébe annyit kér el a klienseitől, amennyit épp nem szégyell, mert a szakemberhiány miatt nemigen lesz, aki olcsóbban megcsinálja.
Ha gondolod, eldiskurálhatunk privátban arról, hogy mihez értesz, mi érdekel, hátha sikerül összebrainstormolni valamit, amibe belekezdhetsz.
A műszaki érdeklődés teljesen jó vonalnak tűnik. Tartelékod is van, úgyhogy azon sem kell nagyon aggódnod, ha az első bevételek 2-3 hónapot váratnak magukra. Szerintem ebben a szituációban abszolút neked áll a zászló.
*az összes éves befizetendő leosztva 12 hónapra kb. havi 55 ezerre jön ki
Szerintem meg pontosan azért nehéz, mert senki nem akar költségelni, meg igazából dolgozni. Ezért fut a "kócs" szakma. Nulla forinból milliókat... A tudás alapú vállalkozásokkal meg az a gond, hogy már Dunát lehet velük rekeszteni, a többsége meg kommersz, bárhol elérhető információkkal házal. Gusztustalan lehúzást nem díjazom.
Tudás, tudás, tudás. Programozóknak áll jelenleg a zászló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!