Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Cégtulajdonosként az igazgató...

Cégtulajdonosként az igazgató kirúghat a cégemből?

Figyelt kérdés
Van egy cégem, és elég sok alkalmazottam. É nvagyo ka tulaj és az ügyvezető, de fel szeretnék venni egy igazgatót és egy főigazgatót. Az a kérdés, hogy a saját cégemből kirúghatnak? És akkor elvesztem a céget, vagy a tulaj dönt mindenről és lapátra tehetem mindet...? /ha bejön a jelenlegi üzlet, akkor 2020-tól 340 milliósre becsülik majd a céget, azért nem lenne jó, ha akár csak 0,000001% van, ha kirúghatnak. /
2019. nov. 14. 22:07
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Sőt rád parancsolnak, ha nem állsz a sarokba, akkor elveszik a cégedet és mehetsz ismét burgert forgatni Balázska!
2019. nov. 15. 09:28
 12/18 anonim ***** válasza:
82%

Biztos hogy kamu,

De

Azért válaszolok:

Miért rúgna ki?

Egy példa. Van egy xy Kft. Amelynek tulajdonosa vagy, vagy társtulajdonosa mondjuk egy cimboráddal. Az ugye 50/50%.

Egymást sem tehetitek ki a másik beleegyezése nélkül, ill. osztalékkifizetése nélkül.

De a kérdésre vissza, felvesztek egy igazgatót, meg egy ig. helyettest.

Ők alkalmazottak ugyanúgy mint a többiek.

Hogy tehetnek már ki bárkit is? Semmiféle jogkörük nem keletkezik a cég létjogosultsága felett.

Szerinted xy felsővezetőnek van bármiféle cégrészesedése? Legtöbbször nincs. Ha van, akkor sem hozhat határozatot egyszemélyben.

Igen, a tulaj dönt mindenről, vagy annak felhatalmazottja, de nyilván a te kirúgásodról nem dönthet, de arról igen, ha megbízod a cég vezetésével, hogy az alkalmazottakat ügyeit vigye.

De ez az egész valahol evidens, még a józan paraszti észnek is.

2019. nov. 15. 11:38
 13/18 A kérdező kommentje:
örököltem a céget, 28/L vagyok, dédapám kezdte el, most én vagyok az egyedüli tulajdonos. Nem tudom, hogy kihez forduljak, de nem kockáztatok. Abban reménykedtem ,hogy meg tudjátok mondani, hogy van e egy fikarcnyi esélye is annak, hogy elvehetik a cégemet.
2019. nov. 15. 15:23
 14/18 anonim ***** válasza:
Ha alkalmazott vagy, akkor igen, annak is vannak szabályai a munka törvénykönyve szerint. A tulajdonjogodhoz semmi köze.
2019. nov. 15. 23:05
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Miert nem adod el a ceget? Akarod te ezt csinalni? Vagy mast akarsz csinalni az eletben?

Az ugyvezeto azert bizalmi pozicio, ha ilyen tapasztalatlan vagy, siman meglophatnak. Van jo ugyveded?

2019. nov. 16. 01:41
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem tudják "elvenni a cégedet". A tulajdonjogod megmarad attól, hogy más lesz az ügyvezető.

Viszont a cég vagyonát szépen meg lehet csapolni egy ügyvezetői pozícióból, ha a tulajdonos hagyja. Vagyis ha olyan az ügyvezető, előfordulhat, hogy megmarad a tulajdonjogod, de a cég értéke nagyjából 0 Ft-ra csökken.

2019. nov. 16. 04:45
 17/18 anonim ***** válasza:
Mi az hogy kirúgni ?
2019. nov. 16. 07:34
 18/18 xswerdy ***** válasza:

ha te vagy a tulajdonos, akkor te nevezed ki a vezető tisztségviselőket. Az ő szerződésükbe beleírhatod, hogy milyen ügyekben dönthetnek önállóan, és miben a tulajdonos hozzájárulásával.

Az nem világos, hogy te akkor maradnál-e ügyvezető, és hogy ezek az igazgatói posztok alattad, vagy feletted lennének-e. Mindenesetre a cégjegyzékben szereplő vezető tisztségviselők (amiből legalább 1-nek kell lennie) csak cégjegyzék módosítással változtathatóak meg, ezt pedig csak a tulajdonosok tehetik meg. Minden egyéb (vezető, vagy beosztott) munkavállaló a belső szabályok szerint vehető fel, és rúgható ki.

Tehát ha ezek az igazgatók lennének a cégjegyzék szerinti vezetők (mondjuk az egyik ügyvezető, a másik cégvezető), te pedig munkavállalóként ott dolgozol, de nem felsővezetői poszton, akkor mint munkavállalót elvben kirúghatnak. Ettől persze a tulajdonosi jogaid megmaradnak, és mint tulajdonos másnap felmentheted az igazgatókat.

Ha ezek az igazgatók netán betársulnának a cégbe, így tulajdonosok is lennénk, akkor lehetnek olyan esetek, hogy meg tudnak szabadulni a tulajdonostársól. Ennek a módjai cégformától is függnek, és nem egyszerűek.

Ennél sokkal nagyobb veszélynek látnám, hogy ha nem megfelelő vezetőket választasz, akkor ők elértéktelenítik a céget. Pl. a jobb üzleteket átjátsszák a saját cégükbe. Vagy csak egyszerűen nem jól vezetik a céget (alkalmatlanság, vagy nemtörődömség okán).

Én azt javasolnám, hogy a cégjegyzék szerinti ügyvezető maradj te. Az operatív vezetésre keress megfelelő embereket (erre feltehetőleg hiányzik a tapasztalatod), de folyamatosan felügyeld azért a napi üzletmenetet. Az igazgató javadalmazását eredmény-orientáltan határozd meg. A jövedelmüknek jelentős része függjön az eredményességtől.

Sok sikert!

2019. nov. 16. 17:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!