Csak bankkártyás fizetés lehet egy üzletben?
8, ezt ne magyarázd, egyrészt amiről te beszélsz, az nem a nem hiteles tulajdoni lap, hanem a többi földhivatali szolgáltatás, amihez szintén hozzáteszik, hogy AKKOR lehet ott készpénzben fizetni, ha egyáltalán működik pénztár a hivatalban - gyakorlatilag már nagyon kevés helyen van. Pont azért, hogy ne érje meg betörni, kirabolni hivatalokat, meg pénzt szállítani.
A nem hiteles tulajdoni lapot meg hiába is kéred a földhivatalban. Olyan ott nyújtott szolgáltatás ugyanis nincsen. Van hiteles tulajdoni lap, pecséttel, hologrammatricával jóval drágábbért.
Nem hitelest max. kormányablakokban adnak neked - de azok sem azért, mert ez az ő szolgáltatásuk lenne, hanem csak ügyfélbarátságból megpróbálnak segíteni a te saját ügyfélkapus felhasználóneved használatával, csak a netkapcsolatot biztosítva.
Mert amúgy ez egy kizárólag ügyfélkapun keresztül igénybe vehető szolgáltatás, amit a földhivatal (igazából nem is ők, hanem a FÖMI) kizárólag ezen keresztül nyújt. Úgy, hogy beadod a kártyaadataidat ők meg lecsippantják és a rendszer azonnal ki is adja az adatbázisból a tullapot, amivel aztán azt csinálsz amit akarsz (kinyomtatod, lemented a gépre stb.)
nem kötelező készpénzt elfogadni
de vásárlót fogsz vele veszíteni, hacsak nem olyan jellegű az üzlet, ahol nem gond a kártyás fizetés a vevőknek
# 8
Ha készpénzt használok annak további költségei vannak. Például most hirtelen az jutott eszembe hogy a készpénzt őrizni kell, szállítani, vagy nekem kell bevinnem minden nap a bankba vagy pénzszállítónak. Ha én viszem, akkor az benzinköltség, várakozás a bankban ami idő, tehát pénz is.
Ha a kp-t rárakod a bankszámlára akkor annak is van díja (ha az ablaknál fizettem be akkor 2%, ha az automatánál akkor 1%). Illetve biztonsági kockázata is van a készpénz tartásának.
Kérdező, kötelezőnek nem kötelező, azt viszont neked kell tudnod, hogy érdemes-e nem tartani.
Jelenleg gyanítom, hogy nagyobb probléma lenne az így elvesztett vevőkből származó kár, mint a pénzkezeléssel járó problémák, de pár év múlva ha változik a szabályozás/kultúra ez is lehet, hogy másképp lesz.
Szóval nem kötelező, de most még érdemes kp-s fizetést engedni.
Hogy fizetsz kp-val a Tesco kiszállásnál, mesélj!
A ki szállítást végző nem tarthat magánál pénzt.
Hivatalos fizető eszköz nem jelenti azt, hogy ne lehetne "szerződést kötni" más fizető eszközre. Euróban is fizethetsz, bankkártyával is. Rengeteg értelme van az elektronikus fizetésnek: nyomon követhető, biztonságos, sokkal nehezebb elszámolni, nehezebb hamisítani, gyorsabb... Méghogy nincs értelme! :)
Lehetséges, de Magyarországon egyelőre necces. Svédország extrém példa, ott szinte senki nem használ készpénzt. Viszont. Ott sokkal, de sokkal kisebb a szürkegazdaság jelentősége, Magyarországon meg az összes suttyó kisvállalkozó borítékozik, így a lakosság készpénzállománya arányaiban hatalmas.
Én egy hónapban szerintem 20 ezer forintnál több készpénzt nem költök, de nagyon sokan, még azok is, akik legálisan kapják a teljes jövedelmüket, azonnal levesznek minden pénzt. Ami persze hülyeség, a készpénz drága és kockázatos dolog, a bankban meg relatíve biztonságban a lóvé.
Már az is nagy előny, ha nem kell a készpénzzel szívni, hogy legyen elég apró, váltópénz, tudj visszaadni ha a nap elején őt ember is húszezressel fizet stb.
Ha nekem lenne üzletem, én is csak kártyás fizetést fogadnék el, szórakozzon a halál a váltópénzzel, a kasszás elszámolásával és az esetleges lopkodó alkalmazottakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!