Külföldön tartózkodás esetén lehetséges egyéni vállalkozást (KATA) indítani és fenn tartani?
Párom hosszútávú kiküldetésen van Franciaországban (még 2 év maradt kb), én pedig szoftverfejlesztőként egy magyar cégnél (közvetve osztrákoknak) dolgozok munkavállalóként, de egyéni vállalkozóként is szerződhetnék a magyar céggel. Ebben az esetben direkt a magyar cégnek kéne kiszámláznom a ledolgozott munkaóráimat.
A kérdés, hogy lehetséges e KATA-s vállalkozó lenni úgy, hogy külföldön tartózkodom, esetleg maga a székhelyem is külföldön van? Magyarországi lakcímem van, ez elvileg elég lehetne, de ugye nem lennék ott, így nem tudom mekkora a lebukás veszélye.
(A másik lehetőség a Franciaországban auto-enterpreneur lenne, ez elvileg kb ugyanez mint a KATA otthon, de nyelvtudás hiányában elég nehéz utánanézni/olvasni, de elvileg könnyű a dolog és sokkal kedvezményesebb, mint otthon)
"én pedig szoftverfejlesztőként egy magyar cégnél (közvetve osztrákoknak) dolgozok munkavállalóként, de egyéni vállalkozóként is szerződhetnék a magyar céggel. Ebben az esetben direkt a magyar cégnek kéne kiszámláznom a ledolgozott munkaóráimat."
Nem javaslom, hogy KATA-s vállalkozó légy, mivel jelenleg alkalmazottként dolgozol ennek a cégnek. Van egy olyan kitétel, hogy ha évi 1 millió ft felett számlázol 1 cégnek (márpedig szoftverfejlesztőként tuti, hogy ennél többet kapsz), akkor bejelentési kötelezettséged van a NAV felé, színlelt (bujtatott) foglalkoztatás miatt. Tekintettel arra, hogy eddig alkalmazott voltál ugyanannál a cégnél, biztos a bukta.
Javaslom, inkább kérj meg kint egy tolmácsot, segítsen Neked eligazodni ebben az útvesztőben - jobban jársz vele.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Úgy vélem akkor van azért némi kockázat a dologban, főleg az ellenőrzés végett. Bár ezt végülis meg tudom oldani, ha hazamegyek és amúgyis be van tervezve, csak kérdés mikorra hívnak be.
Egyébként sajna nem lenne 1 millió feletti az 1 havi számlázásom, nem fizetnek még annyit, de ugye órabéres, és 1-1 hónap már közel lehet hozzá. Kérdés, hogy ha lesz emelés is később, akkor túlmegyek e az 1 milkán.
Az egyik kollégám már így dolgozik a cégnek otthonról, de ez akkor elvileg törvénytelen lenne? Mármint amit csinál, hogy munkaórákat számláz ki a cégnek? Ha most a váltás miatt "lebukhatok" akkor pláne nincs értelme megreszkírozni. Pedig amúgy én is saját gépről, otthonról dolgoznék (csak franciából), hisz full táv munka az egész.
Évi 1 millió, nem havi
De nem törvénytelen, csak nagyon meg fogják vakargatni. De ha pl más ügyfelet is szerzel, akkor egyáltalán nem probléma
Igaz, elnézést. Valamiért úgy is rémlett, havi.
Más ügyfélre nem is lenne időm, vagy ha mégis, akkor biztos túlmennék az évi 12 millión. Problémásnak tűnik ez kicsit, utánanézek a francia auto-enterpreneur dolognak még, hátha ha az egyszerűbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!