Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Külföldön tartózkodás esetén...

Külföldön tartózkodás esetén lehetséges egyéni vállalkozást (KATA) indítani és fenn tartani?

Figyelt kérdés

Párom hosszútávú kiküldetésen van Franciaországban (még 2 év maradt kb), én pedig szoftverfejlesztőként egy magyar cégnél (közvetve osztrákoknak) dolgozok munkavállalóként, de egyéni vállalkozóként is szerződhetnék a magyar céggel. Ebben az esetben direkt a magyar cégnek kéne kiszámláznom a ledolgozott munkaóráimat.

A kérdés, hogy lehetséges e KATA-s vállalkozó lenni úgy, hogy külföldön tartózkodom, esetleg maga a székhelyem is külföldön van? Magyarországi lakcímem van, ez elvileg elég lehetne, de ugye nem lennék ott, így nem tudom mekkora a lebukás veszélye.

(A másik lehetőség a Franciaországban auto-enterpreneur lenne, ez elvileg kb ugyanez mint a KATA otthon, de nyelvtudás hiányában elég nehéz utánanézni/olvasni, de elvileg könnyű a dolog és sokkal kedvezményesebb, mint otthon)

2019. nov. 2. 21:26
 1/10 anonim ***** válasza:
Székhelyednek magyarországi lakcímet jelented be. Ügyfélkapun tl lehet intézni. De úgy készülj, hogy be fognak hívni a kormányablakba ellenőrzésre
2019. nov. 2. 21:34
 2/10 anonim ***** válasza:
Amit epapiron bead és már nem is kell bemenni.
2019. nov. 2. 21:40
 3/10 anonim ***** válasza:
2, nekem személyes megjelenést kértek az elsőnél, most másodjára már elektronikusat (új tevékenységi kört veztem fel)
2019. nov. 2. 21:46
 4/10 anonim ***** válasza:
Nekem nagyjából heti két ilyen ellenőrzésem van, de még sosem voltam bent személyesen.
2019. nov. 2. 23:49
 5/10 anonim ***** válasza:
Fura, úgy látszik ügyintéző függő
2019. nov. 2. 23:57
 6/10 anonim ***** válasza:

"én pedig szoftverfejlesztőként egy magyar cégnél (közvetve osztrákoknak) dolgozok munkavállalóként, de egyéni vállalkozóként is szerződhetnék a magyar céggel. Ebben az esetben direkt a magyar cégnek kéne kiszámláznom a ledolgozott munkaóráimat."

Nem javaslom, hogy KATA-s vállalkozó légy, mivel jelenleg alkalmazottként dolgozol ennek a cégnek. Van egy olyan kitétel, hogy ha évi 1 millió ft felett számlázol 1 cégnek (márpedig szoftverfejlesztőként tuti, hogy ennél többet kapsz), akkor bejelentési kötelezettséged van a NAV felé, színlelt (bujtatott) foglalkoztatás miatt. Tekintettel arra, hogy eddig alkalmazott voltál ugyanannál a cégnél, biztos a bukta.

Javaslom, inkább kérj meg kint egy tolmácsot, segítsen Neked eligazodni ebben az útvesztőben - jobban jársz vele.

2019. nov. 3. 06:58
 7/10 anonim ***** válasza:
Ha az adott feltételek közül kettőnek megfelel, akkor már nyert ügye van. Pl saját gépen dolgozik otthonról, akkor már jó is a sztori.
2019. nov. 3. 09:19
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. Úgy vélem akkor van azért némi kockázat a dologban, főleg az ellenőrzés végett. Bár ezt végülis meg tudom oldani, ha hazamegyek és amúgyis be van tervezve, csak kérdés mikorra hívnak be.

Egyébként sajna nem lenne 1 millió feletti az 1 havi számlázásom, nem fizetnek még annyit, de ugye órabéres, és 1-1 hónap már közel lehet hozzá. Kérdés, hogy ha lesz emelés is később, akkor túlmegyek e az 1 milkán.

Az egyik kollégám már így dolgozik a cégnek otthonról, de ez akkor elvileg törvénytelen lenne? Mármint amit csinál, hogy munkaórákat számláz ki a cégnek? Ha most a váltás miatt "lebukhatok" akkor pláne nincs értelme megreszkírozni. Pedig amúgy én is saját gépről, otthonról dolgoznék (csak franciából), hisz full táv munka az egész.

2019. nov. 3. 09:35
 9/10 anonim ***** válasza:

Évi 1 millió, nem havi

De nem törvénytelen, csak nagyon meg fogják vakargatni. De ha pl más ügyfelet is szerzel, akkor egyáltalán nem probléma

2019. nov. 3. 09:41
 10/10 A kérdező kommentje:

Igaz, elnézést. Valamiért úgy is rémlett, havi.

Más ügyfélre nem is lenne időm, vagy ha mégis, akkor biztos túlmennék az évi 12 millión. Problémásnak tűnik ez kicsit, utánanézek a francia auto-enterpreneur dolognak még, hátha ha az egyszerűbb.

2019. nov. 3. 10:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!