Léteznek egyéni vállalkozók akik ingatlan bérbeadással foglalkoznak? És ha igen akkor melyik adózási formát használják ha nem lehetnek se katások se adószámos magánszemélyek?
Miért ne lehetne katas, vagy adószámos magánszemély a bérbeadó?
Én adószámosként kezdtem, utána bevittem áfás szjas egyéni vállalkozás alá az ingatlan bérbeadási tevékenységet is, most az szjas áfás egyéni mellett, újra adószámos magánszemélyként adok bérbe aamként, mert nem vállalkozás a bérlő jelenleg és így jobban megéri a jövedelmezősége (10% költséghányaddal) miatt.
Katas ugyanúgy tud az adószámmal magánszemélyként is bérbeadni.
Én a következő cikk ( [link] ) miatt állitottam azt hogy nem lehet katásként ingatlant bérbeadni , de könnyen lehet hogy el vagyok tájolva ...
Ám kösz a választ !
Navhoz a 19T101-en be tudod jelenteni, hogy az ingatlan bérbeadást nem a vállalkozás keretein belül végzed, hanem magánszemélyként. Katas is végezhet így bérbeadást. A vállalkozás mellett magánszemélyként.
Annyi a különbség, hogy a katatól eltérően, a jövedelme ( a bevételből a tételes költségek levonása után, vagy a bevételből a 10% költséghányad levonása után fennmaradó összegre ) ez esetben szja köteles is lesz 15%-al.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!