Honnan lehet tudni, hogy egy cég sikeres lesz-e és érdemes-e vállalni a kockázatokat?
Én mindig is “valakinek” dolgoztam (mondjuk még fiatal vagyok), elképzelni sem tudom, milyen lehet egy saját vállalkozás, cég? Hogyan csinálják ezt az emberek? Én folyamatosan rettegnék, hogy csődbe megyek és csak a kiadások jönnek, nem pedig a bevétel. Akinek van valamilyen vállalkozása, mesélne kicsit róla? Hogy hogy jött az ötlet, biztos volt-e a dolgában stb? Ha a nulláról indulsz, hogyan lesz sikeres? Nem féltetek az elején, hogy semmi hasznot nem fog hozni és felesleges volt az egész?
Nem szeretnék egyelőre vállalkozni, nem azért kérdezem, csak érdekel, hogy hogy megy a dolog.
Komolyan az a kérdésed, hogy mi a siker receptje?
Ha lenne erre egy recept amit követni kellene és sikeres lenne a cég, akkor minden cég sikeres lenne, egyetlen se menne csődbe.
Kockázat nélkül ritkán van siker.
Nemigazán lehet tudni hogy sikeres lesz e.
Ami biztos: évekig csak viszi a pénzt, és nem hozza. Ezt kell mérlegelni amikor valaki belevág valamibe. Csinálni, csinálni, csinálni. Természetesen van előnye mint munkahely, és van hátránya is. Egyik sem jobb a másiknál. Világéletemben vállalkozók voltunk, a szüleim is, volt idő amikor jól éltünk, és volt hogy éppenhogy kihozta magát a dolog. Én az alkalmazotti státuszra voksolnék jelenleg, abban látok inkább előnyt mint küszködni bármivel is, és befektetni valamibe.
Én azt látom, hogy ha valaki vállalkozik, és nem megy neki, nincs türelme kivárni amíg profitot hoz a vállalkozása, ezért otthagyja, átadja, közben meg éppen akkor kezdene beindulni. Vagy eleve rákényszerül mert mínuszokat termel. Egy biztos: nehéz.
Minden terhet te cipelsz, mindenért te felelsz, miközben az alkalmazotti munkahelyedről meg szépen hazasétálsz, és magad mögött hagyod az egészet, ha meg beteg vagy, akkor is kifizetik a béredet, ha esik, ha fúj. Vállalkozóként meg te fizetsz magad után mindent, és senkit nem érdekel hogy törött lábbal fekszel otthon, a vállalkozásodba nincs ember, mert ugye felvenni nem tudsz nagyon, mert ki kell fizetned valamiből, hacsak nem van akkora összegű kezdőtőkéd, hogy nyitsz egy kocsmát, és felveszel 4 embert, és vissza is kanyarodtunk ezzel az elejére, hogy gyakorlatilag munkahelyet vásároltál magadnak potom húszmillióból.
Ez csak egy példa volt.
És sajnos igaz is, hogy a 80 % csődbe megy...
Én nem mentem csődbe, 7 évig bírtam, de jelenleg szüneteltetem a vállalkozást.
En jelenleg masodallasban csinalom a vallakozast mert ki akarom tapasztalni hogy milyen arakon eri meg nekem munkatvallani es milyen arakon tudok munkat szerezni. Ugyfeleket is kell szereznem mielott ugy dontenek hogy teljes allasban csinalom.
Mivel nem ez a meglehetesem, csak extra penz igy nem izgulok azon hogy ha nincs annyi munka amennyit szeretnek vagy ha valami munkat olcson csinalok es sokat kell vele melozni.
En majd szeretnek egy olyan autot amit munkara tudok hasznalni es eszkozoket amivel tobbfajta munkat el tudok vegezni.
Ha ez megvan akkor annyi penzt felretenni hogy 3-4 honapig megeljunk ugy is ha nincs munka.
En arra gondoltam hogy alvallakozokent probalnek bedolgozni masoknak mikozben sajat munkat is probalok szerezni.
Csinalj piackutatast hogy tudd mennyire van igeny a termekedre/szolgaltatasodra es a konkurenciaknak milyen arai vannak. Nem jo magas arakkal indulni es alacsonyakkal sem mert akkor ugy ismernek meg hogy te vagy az olcso es azokat az ugyfeleket vonzod be akik nem engedhetik meg a dragabb termeket/szolgaltatast.
En tervezem hogy olcso arakat adok de ugy hogy a normal arbol adok kedvezmenyt pl 10% vagy 15% kedvezmeny karacsony elott vagy uj ugyfeleknek kedvezmeny.
A lenyeg hogy az ugyfel tudja hogy az nem az allando ar, hanem kedvezmenyt kap es ha legkozelebb is nalad kolti a penzet akkor lehet nem ennyi lesz.
Pl megtudod hogy az adott szolgaltatasert a konkurencia atlagosan 100.000 forintot ker. Te megcsinalod 80.000ert de mikor adod az arat akkor azt mondod hogy kap 20% kedvezmenyt valamire hivatkozva.
Ha csak ugy 80.000ert megcsinalod, azt hiszi hogy ez a normal ar es legkozelebb meglepodik mikor dragabban adod a szolgaltatast.
Fontos hogy tudd mik a koltsegeid
Milyen fajta vallakozast csinalnal?
Én azért kezdtem el vállalkozni, mert nem bírom, ha nem én oszthatom be a saját időmet. Számomra ez fontosabb az anyagi biztonságnál is.
Voltak jobb és nehezebb időszakok. Ami a legfontosabb: folyamatosan képezd önmagadat szakmailag és emberileg is! Ha létezik bármi, ami garantálhatja a sikert, az ez.
Nagyon sokan nem képezik magukat, így folyamatosan előnybe kerülsz velük szemben.
A saját vállalkozás/cég elsősorban szabadságot, másodsorban felelősséget nyújt - ami párhuzamosan növekszik az alkalmazottak számával. Sokkal izgalmasabbnak, érdekesebbnek gondolom, mint alkalmazottként dolgozni valahol. Nagyobb a perspektíva, sokkal több benne a lehetőség. Számomra ez jelenti az igazi életet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!