Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Műszaki földtudománnyi diplomá...

Műszaki földtudománnyi diplomával (BSc), illetve bánya és geotechnikai mérnöki MSc-vel mennyire könnyű/nehéz elhelyezkedni itthon, vagy akár külföldön?

Figyelt kérdés

2019. jún. 4. 12:15
1 2
 11/12 anonim válasza:

A duális képzés és a végzés utáni elhelyezkedés két külön dolog. A duális képzés keretein belül garantálja az egyetem, hogy a képzés ideje alatt szerezhetsz már szakmai tapasztalatot is a fogadó cégnél, azonban arra semmi garancia, hogy a diploma megszerzése után is meg akarnak tartani. Jönnek az új hallgatók, akiket lássuk be, olcsóbb foglalkoztatni, mint egy diplomás embert.

Magyarosrzágon egyébként nagyon kevés a bánya, ebből következik, hogy túl sok bányamérnökre sincs szükség. Geotechnikával kapcsolatos mérnöki feladatokat geotechnika szakirányú építőmérnökök szoktak inkább ellátni.

Sajnos haldoklik itthon a környezetmérnöki-bányamérnöki-hidro(geo)lógiai-építőmérnöki-geológiai szakma (tudom, hogy téged a bánya- és geotechnika érdekel, de ezeket a szakterületeket nem lehet egymástól függetlenül kezelni, ezért említem együtt őket).

Javaslom, hogy gondolkodj el inkább egy gépészmérnök képzésen, és tájékozódj az ezzel kapcsolatos szakosodási lehetőségekről, vagy esetleg biomérnökin vagy villamosmérnökin. Sokkal több lehetőséged lesz ezen végzettségekkel.

2019. okt. 30. 13:09
 12/12 geo-logic ***** válasza:

Szia Kérdező!

Nagyon is jó eséllyel lehet elhelyezkedni.

Kevés bánya? Több mint 600 bánya üzemel 2020 ban Magyarországon és jelentős az idős generáció aránya akik nyugdíjazás közelében vannak, így ezen bányákat a fiatalok veszik át... Továbbá bármely mélyépítéssel foglalkozó vállalatnál is el lehet helyezkedni (metró, alagút építés pl...). Valamint a geotechnikai megoldások? Minden építkezésnél jelen van (vasút, út, hulladéklerakók kiképzése).

Külföldön pedig bármely Észak Amerikától, Ázsián át, Afrika, Ausztráliában is jelentős az ME MFK-n végzett bánya-geotechnika mérnökök aktivitása.

Továbbá már nem a sci-fi kategória a mélytengeri bányászat, az régi bányák újra nyitása (UNEXMIN projekt - autonóm bányarobot fejlesztése ME MFK!)

Szóval ha tetszik ez az irány csak javasolni tudom, hisz a nyersanyag termelés szükséges, fontos és nélkülözhetetlen bármely ország gazdasága számára.... innentől kezdődően pedig csak rajtad áll, hogy itthon vagy külföldön szeretnéd-e kipróbáni magad...

A duális képzést pedig javaslom, hiszen szakmai tapasztalattal kerülsz ki "friss diplomásan", valamint akár már a munkaszerződésed is a kezedben lesz.

2020. jan. 16. 18:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!