Csak a Balaton parti vendéglátós helyek MUNKAADÓI ekkora szemetek vagy vannak normális vendéglátói egységet üzemeltetők is? (nem általánosítás, csak a kiábrándulás szól belőlem)
Szia,
Igen, sajnos ez az általános hozzáállás ebben az országban. Sajnálom, ami veled történt, javaslom hagyd ott őket és menj el egy közeli Mekibe, azzal is jobban jársz.
Nem tudom mennyire van közel hozzád Balatonlelle, de ott br. 1400 ftos az alap órabér:
En 1 nyarat voltam Balatonon, az utazásomat nem fizették, nettó 800-at kaptam, azt ehettem amit szerettem volna, de nem volt pofám minden nap ott enni és hát azért nem is túl egészséges minden nap mirelit rántott kajákon élni. Inni is ihattam bármit, bár itt szintén nem volt pofám üdítőt inni, meg nem is segít a szomjúságon. Én konyhán voltam tualjdonképpen mindenes, én sütöttem a palacsintától kezdve a mirelitig mindent, a hamburgereket, hotdogot is én csináltam, a lángosokat én felügyeltem és vettem ki, csináltam meg. Mindig én készítettem elő a hekket is, azt is én sütöttem a legtöbbször. A tulaj volt még konyhán velem, pultban szintén 2en voltak, néha 1-2 beugrós volt, illetve a tulaj felesége néha segített hétvégén. Ha elmentem inni már kiabáltak, hogy már megint nem csinálok semmit, ha a pultos nem tudta összeszedni a tálcát elmentem és én megcsináltam, hogy ki tudjuk adni a rendelést, hát jól letoltak. Ha mosdóba mentem is rögtön kiabáltak, hogy hol vagyok. Pihenőt nem is kaptam, mikor elfogytak délután a vendégek le se ülhettem, ki se mehettem a büféből, rögtön találtak feladatot (seprés, mosogatás, jeges hal pucolás, csempe takarítás, palacsintasütés, pókhálózás, az elszívók letakarítása...). De egy idő után elegem lett, otthonról hoztam mindig kaját és kiültem enni, de mindig az volt a válasz erre, hogy ezt ott bent is meg lehet enni 2 vendég között (pláne, hogy mindig akkor mentem el mikor 1 vendég sem volt, nem csúcsidőben). Ilyenkor mindig 10 perc után kiabáltak ki, hogy miért nem megyek már vissza, kéne sütni, takarítani, zöldséget pucolni... 20 percnél többet sosem tudtam kint ülni, de csendben is kb 5-10 percet, utána már mindig siettettek. A bejelentéssel trükközött, a szabadnapokat nem adta ki, reggel 9:30-20:30ig voltam mindig, ez csak akkor változott ha jöttek értem szüleim (tovább kellett dolgozni) vagy ha szakadt az eső és hideg volt (elengedett előbb). Fizetett mindig rendesen, bár a próbanapot nem szerette volna, de a felét végülis kifizette. Este mindig én takarítottam a konyhát és a pultnál is, a mosogatást is meghagyták nekem. De ha napközben a vendégek tányérját el mertem rendesen mosni, jól letoltak, hogy ilyenekre kaja időben nincs idő... Sokat tanultam, de hülye nem vagyok, nem kínzom magam feleslegesen. Sajnos a Balatonon egymást próbálják lekörözni a büfék, de nincs ember sem, aki meg elmegy, az úgy jár mint te... Ja és a pénz, hát igen, nálunk is volt rendesen bevétel, mercivel járt a tulaj, felesége gucci szemüveg, márkás cuccok, saját nyaraló és büfé, 3 ház amit az elejétől ők építettek, de azért minden nap meghallgattam mennyire rosszul megy és nincs az egészből semmi pénz.
De amúgy komolyan, mi visz rá mindig, hogy büfézz a Balatonnál? Ennél jobban keresel árufeltöltőként a tescoban, fizikailag kb ugyanannyira megterhelő mindkettő. Gondolom elmúltál 18, simán 1000 fölött keresnek sok helyen a pénztárosok, esetleg meki, mozi? A diákszövetkezetnél kevesebbet is vonnak le. Tb-t úgyse fizetsz mivel tanulsz, gondolom egyszerűsített foglalkoztatással dolgozol, így a nyugdíjad sem gyűlik, (de ha itt adóznod kell ~33% jön le, míg a diákszövetkezetnél ~15% -> ez lehet nem teljesen pontos). Vagy ha elmész gyárba, a hétvégi+éjszakai pótlék is megdobja az alap órabért. Ja és Budapesten fizetnek a legjobban a diákmunkákért, ha van lehetőséged ott megpróbálni, kb 2x annyit kapsz egy budapestiben, mint egy vidékiben.
Sajnos nem tudtam mindent leírni, mert elméletileg nem ment át a szűrőn amit írtam. A Balatonnál a vendéglátósok olyan szinten elvannak szállva maguktól, hogy meglepő. Értem, hogy kellett ehhez alaptőke, hogy megcsinálják a kis üzletüket és pár év, hogy profitáljon, de azt az egy dolgot mindenki nagyon elfelejti, hogy honnan indult.
A másik dolog, hogy ha csak a család állna bent az üzletben, akkor taln jobban megtudnák becsülni amijük van és talán a munkaerőt is. Főleg azokat a rabszolgákat kellene megbecsülni, akik voltak olyan hülyék és elmentek hozzájuk dolgozni és kitermelték azt, amiből E kategóriás autó lett amiből a gyerek úszói karrierje be lett indítva... mert ha, az a sok kis rabszolga pont egy hétvége előtt mond fel egyszerre milliós bevételtől esnek el, vagy beáll az egész család dolgozni, aki ebből jól megél.
A vendéglátásban nem csak ezzel van a baj, hanem azzal is hogy ez a mindent kiposztolunk világ van... de inkább csak a rosszat, hogy azért is téged csesszen le a főnök, hogy nem tudsz egész nap mosolyogni, jó pofát vágni mindenhez, hogy ha egész nap belédköt a főnök, mindenben hibát talál,minden rossz... a vendégek sem a legkedvesebbek, mert ő a vendég mindent megtehet, ha rosszat szólsz vissza kirúgathat akár, akkora hatalommal bír, lenéz téged mert te robotolsz ott és ki vagy szolgáltatva, nagyzol közben ki tudja honnan jött... türelmetlen, mert nyaral nincs ideje semmire, ha várni kell hisztirohamot kap...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!