Mit jelent a bruttó fizetés?
A bruttó bér azt jelenti, hogy ebből az összegből még levonják a szociális hozzájárulási adót, a
szakképzési hozzájárulást, munkaerő-piaci járulékot (1,5%), egészségbiztosítási járulékot, nyugdíjjárulékot (10%) és a személyi jövedelemadót (SZJA).
Ezeket te fizeted a béredből, de ha alkalmazott vagy egy normális cégnél akkor ők megcsinálják helyetted, szóval ezzel nem kell bajlódnod.
Ha nem vagy jogosult semmilyen kedvezményre akkor a bruttó béred nagyj-ból 66,5%-át kapod kézhesz, ez lesz a nettó fizetés.
DE! A bruttó béren felül a munkáltatód még fizet egyéb költségeket utánad a "kedves" állambácsinak, ez a szuperbruttó. Magyarán a jól megadóztatott béreket (bruttó bért) még egyszer megadóztatja.
És akkor csodálkozunk, hogy miért extrém alacsonyak a bérek itthon.
Az EU-n belül talán a Románoknál és a Bulgároknál alacsonyabbak csak a bérek. Nem kell itt csodálkozni...
Én a kezdő betűkhöz verset írtam így jegyeztem meg:
Bruttó b**ameg nem kapom meg
Nettó: nesze semmi fogd meg jól
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!