Szerintetek is érdemesebb egy pénzügy-számvitel diplomával inkább az állami szférában elhelyezkedni a Big4 helyett?
Sziasztok! Még csak jövőre lesz esedékes a dolog, de egyre többet hallom, hogy a nagy pénzügyi multik helyett (Big4, Morgan, stb)p-sz diplomával sokkal érdemesebb inkább állami (nem közalkalmazotti) szférában elhelyezkedni, mert a kezdőfizetés is sokkal jobb mint a Big4-oknál, nincsenek éjszakákba nyúló túlórák, nincs szombati munkavégzés és úgy összességében egy sokkal nyugisabb, lazább munkatempó.
Van olyan köztetek esetleg, aki már megtapasztalta mindkét világot?
Állami céghez nem éri meg pályakezdőként menni, mert nem nagyon jutsz feljebb.
Valamiféle vezetőnek viszont érdemes odamenni, mert "lazább", mint a multiknál.
Így viszont almát a körtével a pályakezdő fizetését összehasonlítani a 3+ év szakmai gyakorlatos figuráéval
Állami vállalatban a vezető pozíció, azért nem egészen ugyanaz, mint a versenyszférában, állami szférában vezetőként többszörös esélyed van, hogy valós, vagy nem valós indokkal eltávolítsanak.(mert valakinek a valakije kinézte a pozíciót, vagy valakinek a valakijének épp nem tetszett amit csináltál) állami cégnél a vezető pozíció azt jelenti, hogy van még pár éved a cégnél, azalatt keress mást is, mert biztos, hogy nem maradsz sokáig, és "visszaléptetésre" nem nagyon van út.
15: Olvasd el légyszi mégegyszer, amit írtam.
300 nettóval hagyta ott az E&Y-ot és utána rögtön kezdett az MVM leánynál 600 körülivel.
Ha annyira megbecsülték volna E&Y-ék, akkor már valószínűleg ott is feljebb kellett volna jusson a ranglétrán.
Más a "feljebb" EY-nél és úgy általában a versenyszférában több a szint ahova lehet lépkedni, és jóval tovább lehet jutni úgy, hogy még nem vagy kitéve a "vezető megy a klubja is tart vele" cseréknek.
Az MVM leányvállalatnál, addig lesz ott, amíg az osztályvezetője, aki több mint valószínű, hogy az igazgató leváltását sem úszná meg.
Állami vállalatnál, ha a csúcsvezető megy, akkor rövid időn belül minden vezető megy. Ha jól ment az adott részleg, ha nem.
Állami vállalatnál azért kell a "gyomor" és egy bizonyos személyiség hozzá, hogy ott vezető bírj lenni, és emellett pedig kibékülni azzal, hogy véges. Egy része a fizetésnek ott éppen ez.
Szerintem érdemesebb Big4-nál vagy hasonló multinál kezdeni. Azért mert egy ismerősöd "A" helyen keresett valamennyit "B" helyen meg többet nem jelenteni azt, hogy ez az általános forma. Multiknál pont az a jó hogy akár 1-2 év alatt lehet szintet ugrani, magasabb pozícióba kerülni jobb fizuval. Az első pár év pályakezdőként szívás, sehol se fizetnek halálra egy pályakezdő közgazdászt, ilyen szempontból mindegy hol kezdel, viszont a multiknál az elején nagyon kell bizonyítani és pörögni. De náluk lehet a legtöbbet tanulni, rábíznak pályakezdőkre is összetettebb feladatokat, többféle projectben részt lehet venni és nem mellékesen fizetnek mindenféle továbbképzéseket.
Pályakezdőként állami céghez jelentkeztem, de nagyjából betanított szellemi munkásként dolgoztam 2 évig, aztán egy termelő multihoz kerültem és innen Big4 céghez. Nyilván itt fizettek a legjobban, mert mire idekerültem volt kb 6 év gyakorlatom. Viszont láthattam mennyivel másabban állnak itt a pályakezdőkhöz meg a gyakornokokhoz is, komolyabban vették őket mint anno minket az állami cégnél. Végül azért jöttem innen el mert megszületett az első gyerekünk és hát családdal tényleg nem jól összeegyeztethető a munkaidő. Viszont pályakezdőként gyerek nélkül a fejlődési lehetőségek miatt mindenképp pénzügyi multinál kezdenék az állami cégekkel szemben, aztán pár év után lehet váltani a nyugisabb melóra.
19: Köszönöm a válaszod. És te melyiknél voltál a 4 közül és milyen részlegen/pozícióban, adótanácsadás vagy audit?
Tényleg igazak az esetenként éjszakákba nyúló túlórák?
Azt nem értem, hogy ha ennyire sok a megbízásuk, akkor miért nem vesznek fel 10-20%-al több embert??
Most őszintén, a napi 8 óra az valójában mennyi náluk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!