Egy cégnek miért éri meg jobban felvenni egy kezdőt, mint megbecsülni a tapasztaltabbakat?
A legtöbb pályakezdő diplomásnak, tapasztalat hiányában nem lehetnek olyan magas bérigényei.
Br 300-400között kel el egy jó, de nem TOP (IT,villamosmérnök) diplomával rendelkező pályakezdő.
Sok cég a pályakezdőknek megfelelő bért kínál, viszont, ahogy azok tapasztaltabbak lesznek, nem akarja megfelelően emelni a bérüket.Emiatt a munkatárs keres másik helyett és felmond.
Majd jön egy kezdő és kezdődik elölről, megy körbe-körbe, mint egy mókuskerék.
Engem kezdőként felvettek br 330 ezerrel, ez felment 2 év alatt br 400 ezerig.
Viszont két év alatt tapasztaltabb lettem, én br 452 ezer forinttal lettem volna elégedett.
Úgy gondoltam, 2 év után ennyit érek a piacon és jól gondoltam, mert akkor voltam 3 állásinterjún, ahol br 460-at mondtam, az egyik kivételével mindegyik rábólintott az ajánlatra.
Természetesen, kértem én emelést az akkori munkahelyemen,amikor bementem a vezetőmmel beszélgetni a felmondásomról, akkor is mondtam,hogyha megadják a bérigényt, nem mondom fel.Olyan választ kaptam, hogy nincs keret emelni blablabla, de azért ne mondjak fel.
Mégis felmondtam, mivel mindenki pénzből él.
Most visszahallottam, hogy engem szid a vezető,hogy hogyan kicsesztem velük.
Fizetett volna annyit, amennyit érek a piacon.
Hozzáteszem, komoly multinacionális cégről volt szó, nem valami ügyeskedő kis vagy középvállalkozásról.El nem hiszem, hogy nem tudnának több pénzt fizetni.
"Hozzáteszem, komoly multinacionális cégről volt szó, nem valami ügyeskedő kis vagy középvállalkozásról.El nem hiszem, hogy nem tudnának több pénzt fizetni"
Tudnának fizetni, csak nem akarnak. A multik nem azért jöttek Magyarországra, hogy megmutassák a népnek a nyugati munkamódszereket, hanem azért, mert itt olcsó a munkaerő. Ráadásul a multicégek felépítése olyan, hogy a magyarországihoz hasonló fióktelepeken mindenki, de tényleg mindenki pótolható, még az ügyvezető igazgató is. A munkafolyamatokat amennyire csak lehet, elaprózzák, az egyes dolgozókat sokszor értelmetlen adminisztratív keretek közé szorítják, minden tevékenységnek mérőszáma van, ami alapján megítélik az eredményességet - ezek mind-mind azt a célt szolgálják, hogy ha egy adott helyen túl magasak a bérköltségek, az ott elvégzett munkát egyik napról a másikra ki tudják szervezni valami olcsóbb helyre, akár szakképzetlen munkaerőnek is. Például ha itthon túl drága bérszámfejteni, majd valami délkelet-ázsiai putriban gombokért megcsinálják a helyi droidok.
Ezért van az, hogy a multik szeretik a pályakezdőket. Túl nagy szakmai tapasztalat amúgy sem kell a munkakörök nagy részéhez, ezért azzal nincs gond, a pályakezdőnek meg nyugodtan lehet adni egy iparági szinten röhejes kezdőfizetést, amivel az ifjú titán mégiscsak elégedett, hiszen úgy hiszi, a szakmájában dolgozik. Arra majd csak pár év után jön rá, hogy amit csinál, az nem mindig szakmai munka, inkább iszapbirkózás. Viszont mivel olcsóbb, mint a tapasztalt mérnök, ezért költséget fog rajta a multi.
Egy cég mindig próbálja alacsonyan tartani a kiadásait. Próbálják minél tovább használni az olcsóbb munkaerőt, bíznak benne, hogy a kényelmes, megszokott körülményeket választod az új helyett.
Aztán ha több a munka, mint a munkaerő, akkor vesznek fel embert. Ekkor persze kénytelenek drágábban, ha valaki csak annyiért jön el. Nincs ezzel komolyabb baj, így működik a világ. Bár sokmindenben közös az érdeketek, pénzügyileg valamennyire ellenérdekeltek vagytok. Ezért mondják sokszor, hogy komolyabb emelést csak munkahelyváltással tudsz elérni.
Ezt nem szabad személyes sértésnek venni, nem barátok vagytok a céggel, hanem üzlettársak. Gondolj csak bele, ha mindenki maga találná ki, hogy mennyit szeretne keresni és mindenkinek gondolkodás nélkül megadnák, meddig működne a rendszer? 1-2 hónapig?
Most úgy néz ki, hogy az új hely a jófej, a megváltó. Majd néhány év múlva túlnövöd azt is, vagy belekényelmesedsz. Így megy ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!