Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A levelezőn végzett jogászok...

A levelezőn végzett jogászok hátrányban vannak a munkaerőpiacon?

Figyelt kérdés
2019. márc. 9. 10:17
 1/7 anonim ***** válasza:
74%

A diplomádra nincs ráírva, hogy levelezőn vagy nappalin végezted el.

Annyi a különbség, hogy nappalin sokkal több időd van, a tanárokkal is sokkal többet vagy, akik sokkal több információval árasztanak el, több kapcsolatod is lesz, stb.

Ezek az igazi előnyök, maga a nagyobb tudás és a kapcsolatok.

Azonban a levelező sem zárja ki, hogy ezek neked is ugyanúgy meglegyenek.

2019. márc. 9. 10:36
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kimerítő választ!
2019. márc. 9. 10:55
 3/7 anonim ***** válasza:
17%
Mivel a magyar jogászképzés egy nagy szar, tök mindegy. Ha ügyvédi irodába mész, gyakorlatilag semmit nem fogsz hasznosítani az egyetemi anyagból.
2019. márc. 9. 12:02
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Vannak olyan állásajánlatok (kifejezetten feltüntetik), illetve olyan ügyvédi irodák, ahova csak nappalisokat vesznek fel.

Dolgoztam többször együtt nappalin és levelezőn végzett kollégával is, érzékelhetően tapasztaltam különbséget a nappalisok javára. Levelezővel én általában közszférában láttam elhelyezkedni embereket, de ott rengetegszer. Vizsgáztam is többször levelezősökkel, tudom nehéz munka mellett tanulni, de egy nappalis jogi tudását mindig biztosabbnak, részletesebbnek láttam, illetve a jogi gondolkodásmódja egy jogi probléma megközelítése során is másabb.

A diplomádból valóban nem látszik (nincs beleírva), hogy levelezős voltál-e. Amikor viszont elmész több körös állásinterjúra egy helyre (rengetegen jelentkeznek 1-1 jogi pozícióra ma már), rá fognak kérdezni, illetve mivel ma már egy jogi diploma önmagában semmit nem ér a piacon (8 egyetemen képeznek jogászokat, nagy a szórás a végzett jogászok minőségét illetően), mivel az átlag jogászból ma már Dunát lehet rekeszteni, a piacon a valamiben kiemelkedő jogászokat akarják alkalmazni pl. külföldi tanulmányút, több nyelv de minimum angol felsőfokú szaknyelvi szintű ismerete, valamilyen speciális tudás egy adott jogterületen stb. már alapelvárás egy nagyon jó jogi pozíciónál. Sokszor az önéletrajz alapján sem hívnak ma már be mindenkit, ha nem látnak benne valami pluszt, ami kiemelkedő a többi jelentkezett jogászhoz képest.

2019. márc. 9. 15:01
 5/7 A kérdező kommentje:

Megfontolandó, jó dolgokat írtál te is, köszönet érte!

Még akkor jobban meg kell rágnom ezt a kérdést.

2019. márc. 9. 16:49
 6/7 anonim ***** válasza:
69%

Az ő hátrányuk szerintem nem a levelező oktatás gyengeségéből következik, hanem ugyanazon okokból, amiért a levelezőt választják.

-gyereke van: ez persze hogy hátrány lehet a munkaerőpiacon.

-már van másik szakmája: gyakran nem jogászi mentalitású, ahhoz nem is elég értelmes emberek, ezért túl nagy sikereket vélhetően nem fognak elérni. Ráadásul ez rejtve marad a képzés alatt, mert kesztyűs kézzel bánnak velük.

2019. márc. 11. 22:34
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm neked is!

Most azt tervezem, hogy könyvtárból kiveszek 1-2 jogi témájú művet, hogy ismerkedjek a tudományággal, a nyelvezettel. Igyekszem kritikusnak lenni saját magammal szemben, hogy mennyire tudom befogadni.

2019. márc. 15. 06:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!