Felmondtam a munkahelyemen és ott kell maradnom 30 napot ledolgozni olyankor ha elmegyek táppenzre akkor az beleszámít vagy azokat a napokat is le kell dolgoznom?
"Elmehetsz táppénzre, csak zsírozd le a dokinál."
Ühüm... És ha valamilyen módon kibukik a dolog, akkor a doki az állásásval játszik.
Csak úgy mondom, hogy az első 15 napot a munkahely fizeti és VÉGIG, az egész táppénz alatt jogában áll ELLENŐRZÉST KÉRNI. Csak sajnos sokan nem tudják ezt.
Én is ahhoz csatlakozom: ne csalj. A felmondási idő Téged is véd - nem csak hátránya van.
"A munkavállaló egyoldalúan csak a (legalább) 30 napos felmondási idő letöltése után távozhat a munkaviszonyból. A mindenképpen szabadulni igyekvő munkavállaló ezt sok esetben úgy oldja meg, hogy hirtelen „beteg” lesz. Ez természetesen jogsértő magatartás.
...
Ha a munkavállaló nem dolgozza le a felmondási időt, akkor jogellenesen szünteti meg a munkaviszonyát. Ebben az esetben a munkáltató bíróság előtt a Munka Törvénykönyvében meghatározott jogkövetkezményekkel élhet. Ez azt jelenti, hogy követelheti a munkavállalótól átalány-kártérítésként a felmondási időre eső távolléti díja megfizetését. Ha a munkáltatónak ezt meghaladó, a bíróság előtt bizonyított kárigénye is van, akkor azt is. A kárigény független attól, hogy a munkavállaló a felmondási idő mely részét nem töltötte le. Tehát, akár egyetlen nap elmulasztása esetén is megalapozottan követelheti a munkáltató átalány-kárigényként a teljes felmondási időre eső távolléti díjat. Ha a keresőképtelen állomány hatósági felülvizsgálata során bebizonyosodik, hogy a munkavállaló valójában nem is volt keresőképtelen, akkor szintén jogalap nélkül nem töltötte le a felmondási idejét, ami megalapozza a jogellenes munkaviszony megszüntetést.
A fals betegállománynak lehetnek a munkajogon kívüli szankciói is. Így a társadalombiztosítási szervek a felvett táppénzellátás és kamatai visszafizetésére kötelezik azt, aki az ellátást jogalap nélkül vette igénybe. Erre a feltételtől számított 90 napban felróhatóság vizsgálata nélkül, ez után csak a felróhatóság bizonyítása esetén van lehetőség. A társadalombiztosítási ellátás csalárd megszerzésének büntetőjogi következménye is lehet, ám az ellátás visszafizetése esetén a büntetés korlátlanul enyhíthető."
Akkor visszavonom amit írtam, csupán a gyakori esetet feltételeztem én is. Bocsi!
Ha a felmondás után leszel beteg, akkor nem hosszabbítja meg a felmondási időt.
5-ös, a gány helyek nem fognak ellenőrzést kérni ellened, mert csak maguk buktatnák le a saját illegális dolgaikkal. A munkavállaló is vissza tud nyalni.
Egy normális munkahelyem meg nem szokás rögtön "lebetegedni" felmondás után, mert alapban nem érez késztetést rá az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!