Céges autó mennyi nettó bérrel egyenértékű számotokra?
Saját autóm sosem volt, de céges juttatásként kaptam(benzint, autópályát, parkolást, mindent fizetnek), viszont ha váltanék biztos, hogy nem kapnék máshol. Így annyival több fizut kell kérjek ami ezt kompenzálni tudja.
Persze nyilván számolhatom azt, hogy mennyibe kerül most a céges autó, mennyit megyek vele.(többet, mert úgyse én fizetem) Így egy nagyobb összeg jön ki.
De ha saját autót kell vennem az egy olcsóbb használt lenne és nem mennék vele annyit, pl munkába is inkább BKV-val járnék,mint régen is.
Ha így számolok akkor meg kisebb összeg jön ki.
Ti hogy vagytok ezzel? Aki kap autót az mennyi plusz nettó bérrel egyezne ki, cserébe autó nélkül?
A céges autónál nem te fizeted:
- Benzin
- Biztosítás(ok)
- Szervíz
- Autópályamatrica (már ha fizetik)
- Az autó ára
- Parkolás
- Az autó állandó értékvesztése. Pl. veszel egy 5 milliós új autót, ami 4 év múlva csak 3 milliót ér, akkor te az autó értékvesztésén buktál havonta (5 millió - 3 millió) / (4 * 12) = közel 42 ezer forintot. Ilyen költségekkel sokan nem számolnak és nem is veszik észre, hogy milyen drága az autózás valójában.
Tehát szerintem egy céges autó, átlagos körülmények között egy 100 ezres nettó kiadástól kímél meg havonta, de ez függ attól, hogy hol használod (mennyi a parkolás), mennyi benzint fogyaszt, meg az is, hogy milyen drága maga az autó.
Persze, ha te amúgy nem használod az autót, akkor lehet kevesebbnek is számolni. Van olyan ismerősöm, aki inkább elcserélte volna a cégnél a céges autót egy olyan opcióra, hogy fizetzik neki a BKK bérletet (~10 ezer forint), de nem engedték. Ő pl. 2 hetente egyszer megy valahova autóval, nem igazán éri meg számára, munkába is előbb bejut villamossal, mint a kocsival.
Nekem pl semmit nem adna, mivel a belvárosban parkolni úgyse tudok, nem akarnék egy órával előbb indulni, hogy 8-ra beérjek (most 35-40p BKV-val) kocsival lenne 1,5 óra.
De így most kb a bérleteted árát fogad meg + kényelem pénzbeli értéket, ez ugye mindenkinél más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!