Mennyi lehet a fizetések mediánja Budapesten?
Tetszik az első válaszoló spekulációja, de szerintem még Budapesten is kissé az átlag alatt lehet a medián, sokan költöznek fel és vállalnak alacsonyabb jövedelmű munkát, sok a gyári melós, sok a közmunkás, sok a 200 alatt kereső közalkalmazott.
#4 és #5
Szerintem teljesen jogosak az igényeid, hogy ne kelljen a pénz miatt aggódnod napról napra. Bevallom, én ennek dupláját is kevesellném, bár azt hozzá kell tenni, hogy én veled ellentétben bérelt lakásban élek (bár lehet hogy a következő évben veszek egy házat, nem döntöttem még el).
Egyébként ha idevesszük a vállalkozókat is, akkor az, hogy az emberek 20%-a keresi meg a bérek/jövedelem 80%-át az közel sem igaz. Ennél sokkal durvább az eltérés, ugyanis gondolj bele, egy kisebb, de jól működő céggel is simán meg lehet keresni havi 5 milliót, ebből pedig a nettó átlagbér kijön majdnem 19x, hát még a medián... és ennél van még sokkal feljebb is a jövedelem-skálán.
"Az átlagbér vagy átlagos bér ugyanaz"
Nem. Az átlag az egy matematikai (statisztikai) fogalom. Exaktan meghatározható, képlettel.
Az "átlagos" az egy szubjektív, a percepción alapuló köznyelvi kifejezés.
"Az "átlagos" az egy szubjektív, a percepción alapuló köznyelvi kifejezés."
Ja. Egy értelmetlen szubjektív érték, amit a legtöbb ember olyannak képzel ami nagyjából a saját fizetése vagy az alatti. A többség véletlenül se ismerné be, hogy ő bizony átlag alatt keres. Áh, dehogy, inkább kitalálja, hogy az átlagos fizetés szerinte nem annyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!