Ha tolmács vagy fordító szeretnék lenni, akkor egyetemi nyelvszakot kell végezni? Vagy mi kell hozzá?
Az is egy járható út, de nem kell feltétlenül.
Először kell egy felsőfokú nyelvvizsga és mellé bármilyen felsőfokú végzettség, aztán ha az megvan, kell egy fordítói vagy tolmácsvizsga. Mindkettőt leteheted tanfolyam nélkül is, ha van kellő tudásod és gyakorlatod. Fordítóvizsgánál viszont szakirányt kell választani, ami társadalomtudományi, természettudományi, gazdasági illetve műszaki lehet. A tolmácsolás annyival egyszerűbb, hogy ott az utóbbi években bevezettek egy ún. általános tolmácsvizsgát is, ahol elsősorban hivatalos helyzetekben kell konszekutív tolmácsolni.
A másik lehetőség, hogy elvégzel valamilyen fordítói illetve tolmácsképzést, és ott bizonyítványt szerzel. Az egyéni vállalkozóihoz most már ez is elég, nem kell a hivatalos tolmács ill. fordítóvizsga (régebben bármilyen tanfolyam csak akkor volt érvényes, ha a végén a fent említett hivatalos vizsgára is elmentél). Ez az út könnyebb, mint tanfolyam nélkül csak a hivatalos vizsgát letenni, viszont értelemszerűen tovább tart, és jóval több pénzbe is kerül.
Ha még a pályaválasztásnál tartasz, tolmácsként, fordítóként akkor tudsz leginkább megélni, ha egy adott szakot ismersz az adott nyelven profi szinten. Azaz ha például elvégzel egy mérnöki szakot, és utána csinálsz egy tolmács vagy fordítóvizsgát műszaki szakiránnyal. Én nyelvszakot végeztem, de az inkább a nyelvészetről és az irodalomról szól.
Az egyessel én is teljesen egyetértek, szintén volt nyelvszakos és jó ideig tolmácsnak készültem, illetve vállaltam is ilyen munkákat de aztán beleuntam.
Azért azt vedd hozzá hogy a felsőfokú nyelvtudás és a tolmács nyelvtudás nincs köszönőviszonyban sem egymással.
Olyan frázisokat kell tudni közbeszédben is, aminek csak elenyésző százalékát tanítják nyelvtanfolyamokon.
Egyetemen sok fölös tantárgyunk volt szerintem, de évekig 2 nyelven gondolkodtunk, beszéltünk, olvastunk, írtunk beadandót, ez volt az igazi meghatározó dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!