Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha tolmács vagy fordító...

Ha tolmács vagy fordító szeretnék lenni, akkor egyetemi nyelvszakot kell végezni? Vagy mi kell hozzá?

Figyelt kérdés
2019. jan. 3. 13:34
 1/5 anonim ***** válasza:
75%

Az is egy járható út, de nem kell feltétlenül.

Először kell egy felsőfokú nyelvvizsga és mellé bármilyen felsőfokú végzettség, aztán ha az megvan, kell egy fordítói vagy tolmácsvizsga. Mindkettőt leteheted tanfolyam nélkül is, ha van kellő tudásod és gyakorlatod. Fordítóvizsgánál viszont szakirányt kell választani, ami társadalomtudományi, természettudományi, gazdasági illetve műszaki lehet. A tolmácsolás annyival egyszerűbb, hogy ott az utóbbi években bevezettek egy ún. általános tolmácsvizsgát is, ahol elsősorban hivatalos helyzetekben kell konszekutív tolmácsolni.

A másik lehetőség, hogy elvégzel valamilyen fordítói illetve tolmácsképzést, és ott bizonyítványt szerzel. Az egyéni vállalkozóihoz most már ez is elég, nem kell a hivatalos tolmács ill. fordítóvizsga (régebben bármilyen tanfolyam csak akkor volt érvényes, ha a végén a fent említett hivatalos vizsgára is elmentél). Ez az út könnyebb, mint tanfolyam nélkül csak a hivatalos vizsgát letenni, viszont értelemszerűen tovább tart, és jóval több pénzbe is kerül.

Ha még a pályaválasztásnál tartasz, tolmácsként, fordítóként akkor tudsz leginkább megélni, ha egy adott szakot ismersz az adott nyelven profi szinten. Azaz ha például elvégzel egy mérnöki szakot, és utána csinálsz egy tolmács vagy fordítóvizsgát műszaki szakiránnyal. Én nyelvszakot végeztem, de az inkább a nyelvészetről és az irodalomról szól.

2019. jan. 3. 14:10
 2/5 anonim ***** válasza:
51%
Egyetértek az előzővel, érdemes valami keresett szakmában diplomát szerezni, mellette fordító-tolmács végzettséget szerezni. Nagyobb előny, ha 1-2 területen otthon vagy, mintha semmihez sem értesz.
2019. jan. 3. 15:25
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Az a helyzet, hogy magyar nyelvészetből van diplomám, de szívesen fordítanék vagy tolmácsolnék. Idegennyelvi szakra viszont nem jártam. Több nyelvet ismerek középszinten, ezekbe szívesen fektetek energiát, hogy sokkal jobb legyen, most fogok januártól angol felsőre járni.
2019. jan. 3. 22:35
 4/5 anonim ***** válasza:

Az egyessel én is teljesen egyetértek, szintén volt nyelvszakos és jó ideig tolmácsnak készültem, illetve vállaltam is ilyen munkákat de aztán beleuntam.

Azért azt vedd hozzá hogy a felsőfokú nyelvtudás és a tolmács nyelvtudás nincs köszönőviszonyban sem egymással.

Olyan frázisokat kell tudni közbeszédben is, aminek csak elenyésző százalékát tanítják nyelvtanfolyamokon.

Egyetemen sok fölös tantárgyunk volt szerintem, de évekig 2 nyelven gondolkodtunk, beszéltünk, olvastunk, írtunk beadandót, ez volt az igazi meghatározó dolog.

2019. jan. 4. 12:13
 5/5 anonim ***** válasza:
Szerintem jó, ha van egy nyelvszakos diplomája az embernek. Nyilván nem csak így lehet, hiszen sem a mester, sem a vizsga nem köti ki azt, hogy a jelentkezőnek nyelvszakos diplomával kell rendelkeznie, viszont én azt mondom, hogy ajánlott. Azt sem mondom, hogy másképp lehetetlenség elvégezni nélküle és jó fordítóvá, tolmáccsá válni, mert biztosan fel lehet készülni stb., de én még mindig azt mondom, hogy a nyelvi alapszak jól jön. Nagy különbség van egy felsőfokú szintű nyelvtudás között és aközött, amit elvárnak egy fordítótól, tolmácstól, pláne sepciális szaknyelveknél (amihez nem elég az, hogy pl. értesz egy adott területhez!). Ha te magyaros voltál, akkor tudod, hogy mennyi mindent tanítanak egy ilyen szakon és azért annak szerintem mind hasznát veszed (legyen az pl. nyelvészet, irodalom, a nyelv története stb.), plusz igaza van az egyik válaszolónak, hogy azért egy nyelvszakos három évig azzal a nyelvvel dolgozik, arról nem is beszélve, ha esetleg volt lehetősége fordító szakirányon tanulni. Én fordító szakirányon voltam, most egy másik nyelvszakon vagyok és majd én is tovább szeretnék tanulni, de szerintem nem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik. Mindenképpen feküdj rá azokra a nyelvekre, mert kelleni fog.
2019. jan. 5. 08:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!