Ügyfélkapun hol kell kérvényezni a TB fizetést? És miből fizessem pályakezdőként? Van valami segély erre?
Még sajnos nem sikerült elhelyezkednem egyetem után, de lejár a TB és fizetnem kell.... nem találom ügyfélkapun, hogy hol kell ezt kérvényezni?
És miből fizessem? Pályakezdő vagyok, így gondolom nincs munkanélküli segély mert nem volt még munkám
Én is ilyen helyzetben voltam, ezt a kérdést én írtam ki. Ha van valami egyéb, amit tudni szeretnél, írj nyugodtan :D
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__biztosita..
Ha valaki csak regisztrált álláskereső és ellátást nem kap, akkor fizetnie kell saját zsebből az egészségügyi szolgáltatási járulékot (TB) saját maga után.
Rászorultsági alapon a járási hivatal (önkormányzat) mentesíthet a járulék fizetése alól maximum 1 évre. Ezt kérvényezni kell.
Ha a járulék fizetésére szeretnél bejelentkezni (egyébként ez nem szerelem kérdése, hanem kötelező jellegű), akkor a NAV honlapjáról tudod letölteni a 18T1011 számú nyomtatványt. Azt kell hozzá kitölteni (bejelentkezni a járulék fizetése alá) és beküldeni az adóhatósághoz. A beküldött bejelentést feldolgozzák, majd értesítenek róla, hogy mikor, milyen összeget kell fizetned.
"És miből fizessem"
Írtam fentebb a rászorultsági alapon történő mentesítés lehetőségét. Ha az önkormányzat mentesít a járulék fizetése alól, akkor arról állít ki egy hatósági bizonyítványt. A fizetési kötelezettséget a továbbiakban így tudod megúszni. Ahhoz viszont ezt a bizonyítványt az adóhatóságnak be kell "mutatni", mert egyébként nem tud róla, hogy Te mentesítve lettél X. Y. időre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!