Mi okból várják el egy titkárnőtől (asszisztens) hogy egyetemi diplomája legyen? Ő tervezi a hidat? Egész nap differenciálegyenleteket számol? Esetleg amig az igazgatót elküldi kávét főzni, addig megirja a 2011-es startégiai tervet?
Egy titkár (asszisztens) már régen nem kávét főz.
Kimutatásokat készít, több nyelven fogadja a telefonokat, összeállít anyagokat, eldönti, hogy mi és ki aki bejusson a főnökéhez.
Általában nem is egy diploma kell hozzá.
Ha nem is írja meg lehet, hogy ő fordítja, és néha számolnia is kell igen, és hidat nem tervez, de tudnia kell hogy melyik rajz mihez való stb. Kávét csak akkor főz, ha ügyfelek vagy más vendégek jönnek.
Nagyon sok múlik egy asszisztensen, ha nem jó akkor akkor az egész iroda az ember fejére zuhan, össze vissza jönnek mindenféle emberek meg telefonok és sose találsz semmit, nem jól mennek ki az anyagok stb, ha jó nagyon megkönnyíti mindenkinek a munkáját.
Vicces, de én pl asszisztensként igenis munkafolyamatokat kell tervezzek, dolgozókat kell ellenőrizzek (amihez ugye nem árt érteni ahhoz, amit csinálnak), és úgy általában ami munkát csak tudok, át kell vennem a főnökömtől, mivel neki rengeteg ideje megy el különféle tárgyalásokra.
Kávét talán ha egyszer főztem az elmúlt évben :D
Igen, én is azt tapasztalom, hogy az adminisztratív területen dolgozókat (régen ezt titkárnak/titkárnőnek hívták) sokan lenézik, mert azt gondolják, hogy ott üldögél csak és reszelgeti a körmét, vagy nagy ritkán kávét főz.
Én még csak most kerültem bele egy ilyen helyzetbe, s igen, néha meg kell nyomni egy gombot a kávégépen, de nem ez teszi ki a nap legnagyobb részét. Ha vendég érkezik, attól udvariasan megkérdezi az ember, hogy kér -e valamit, de mindemellett sokkal összetettebb a feladat.
Levelezést kezel, számlákat, átutalásokat intéz, pályázatokat figyel és állít össze, egyeztet, telefonos ügyfélszolgálatot tart stb.
Nem elegendő a gépírás tudás, noha ez az egyik elengedhetetlen feltétel. Mindemellett megfelelő toleranciával, kedvességgel, udvariassággal, szakmai tájékozottsággal, segítőkészséggel kell rendelkeznie. Nem árt, ha ért egy kicsit a könyveléshez, a pályázatíráshoz, számítógéphez, minőségbiztosításhoz és egyéb a cég számára fontos ügyekhez.
Sokan azt mondták, hogy nem vagyok normális, amiért egyetemi diplomával ilyen állásra jelentkezek, de be kell látni, ha valahol nem terem nekünk babér, azt nem kell erőltetni, vagy egy kicsit félre kell tenni. Tanárból most rengeteg van, így másfelé kell nézelődni. Nem érzem azt, hogy alsóbbrendű lennék a többi kolléga között. Nekik is megvan a maguk szakmai tudása, s nekem is az enyém, még ha nem is egy területről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!