Szerintetek egy mérnöknek több éves tapasztalattal meg lehet két milliót keresni? És milyen mérnöknek érdemes menni?
Meglehet, de szerintem Magyarországon nem, kivéve, ha Pakson vagy igazgató.
Amikkel van rá esély:
villamosmérnök
mechatronikai m.
gépészmérnök
Ezek fizetnek jól. A több éves ez esetben 20-30 év is van. Legalábbis szerény hazánkban.
PS.: ha a mérnökinfót is mérnöknek vesszük akkor az is elég jól fizet
Nem Magyarorszagon, kivéve Ceoként vagy valami hasonló magas pozícióval.
Nyugaton simán kapsz ennyit.
Itthon alkalmazottként nem. Egy 10-15 éves releváns tapasztalattal rendelkező mérnök (villamos vagy gépész, építész nem) keres havi 500-800 eft nettó között. De ahhoz jó helyen kell munkát találni, és el kell kérni azt az összeget a munkáltatótól. Én 3,5 éve kezdtem főállásban a villamos szakmai tevékenységem. Előtte diákmunkán is ezzel foglalkoztam, az adta meg a stabil alapot. Az az ex kollégám akivel együtt kezdtem főállásban, már akkoriban egy rendkívül precíz, tapasztalt, robbanásbiztos elektromos tervező volt. Azóta is ugyan ott dolgozik, vidéken egy kisvállalkozónak, nettó 250 eft/hó-ért, és nincs teljesen bejelentve. Én onnan pont a pofátlan fizetések miatt eljöttem 2 éve, azóta Budapesten 2x annyit keresek mint ő, bejelentve. Kb. harmad-negyed akkora tapasztalattal. És nincs még meg a BSC diplomám.
Na így soha nem fog megkeresni még 300 eft-ot sem. Budapesten nettó 500-tól nézhetne állásokat, próbaidő után 550-600 eft-al dolgozhatna. De neki jó a kisváros.
Itthon egyéni vállakozóként tudsz keresni 1-2 millió ft közötti összeget, de dolgozni is kell érte. Pl. 10eft/lap áron megcsinálsz egy 150 oldalas elektromos rajzot 2 hét alatt, vagy bevállalod egy projekt PLC programjának írását 15eft órabérrel, és 2 hét alatt kiszámlázol 120 mérnökórát, szintén elég jó bevétel. Plusz utóbbi esetben 5 nap beüzemelés, naponta 10 eft kiszállás+8 óra munka 20 eft-os beüzemelési órabérrel számlázva. 3 hét alatt keresel vele bruttó 2,65 milliót 3 hét alatt. Ebből levonod a költségeid (szinte csak üzemanyag), meg adózol, közel 2 millió ft nettó megvan.
Viszont ilyen jellegű tevékenységhez nagyon komoly kapcsolati háló kell, amit úgy tudsz megszerezni, hogy előtte ~10 évig alkalmazottként dolgozol. Nem beszélve a szakmai tapasztalatról. Plusz, a szoftver licenszek, egy tervező szoftver Professional licensze 5-10 millió ft között mozog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!