Munkabér elszámolás. Szerintetek legális?
Párom munkahelyén (5+2) a szombati túlórákból a hétvégi pótlékot a ledolgozott havi fizetéssel utalják, az arra járó műszakpótlékot pedig 3 havonta adogatják össze és egyszerre fizetik. Ha a gyár leáll munka hiányában, a dolgozók választhatnak szabadság és a nap kihúzása között (pihenő). Utóbbi esetben logikusan az aznapra járó fizetés bukott, mert 0 órának számolják el. De! Emellé az adott hiányzó órák száma alapján levonnak ugyanannyit a "félrerakott" műszakpótlékos órákból, azaz a munkavállalónak szabadság híján úgymond "büntetést" kell kifizetnie a saját korábban ledolgozott napjaiból, hiába nincs munka és nem jó kedvéből lógatja otthon a lábát. Szerintem ez semmilyen szinten nem jogos, pláne mert alig párezer forintról beszélünk... Legális ez? Nekem kívülről garasoskodó lehúzásnak tűnik. Karácsonykor viszont hosszabb leállás várható, több heti órának megfelelő 50% pótlékot bukni meg már elég nagy érvágás lenne (meg hát annyi szombat nem is jön össze 3 hónap alatt), mert szó szerint fillérekig van kiszámolva a háztartásunk. Lehet ez ellen valamit jogilag tenni vagy tényleg szabályos és tűrjük el?
Köszönöm a válaszokat előre is!
Pont ez a munkaidőkeret lényege. Ezzel kerülik el, hogy pótlékot kelljen fizetni.
Az a lényege, hogy (ebben az esetben) 3 havonta nézik meg, hogy az előző 3 hónapban hány munkanap volt, ezt felszorozzák a napi munkaidővel és ami e fölötti óra, arra fizetnek pótlékot.
Pl. (fiktív sarkitott
Bocs, elküldtem véletlenül.
Szóval fiktív sarkitott példa.
3 hónapot nézünk, mindegyik 20 munkanapos, ekkor a keret 160*3=480 óra.
Ha valaki úgy dolgozik, hogy 1.hónapban 200 óra, 2.hónapban 200 óra és a 3.-ban 80 óra, akkor ott egy órára sem kell pótlékot fizetniük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!