Egy gyárban, ahol viszonylag nagy a fizetés egy gyári melósnak, ott az irodai munkások bére is magasabb?
A kérdésre válaszolva: nincs összefüggés. Nem lehet egyértelműen kijelneteni, hogy magasabb-e, mivel a multiknál a munkabér nagyon sok tényezőből áll. Akkor lehetne párhuzamot vonni, ha tudnánk a gyári munkások alapbérét.
A kibontakozó témához hozzászólva: én régebben dolgoztam multinál, már több éve csak kisebb cégek jönnek szóba, minden hónapban ugyan azt a bruttó bért kapom, ami a munkaszerződésemben van.
Egy multinál az operátori, karbantartói, anyagmozgatói bérek úgy néznek ki, hogy egy relatív alacsony bruttó alapbér, plusz jelenléti bónusz, plusz teljesítmény bónusz 1, plusz teljesítmény bónusz 2, plusz mozgóbér, plusz cafetéria. A bérszámfejtők ezt úgy kalkulálják, hogy a bruttó alapbéredből számolt bruttó órabér végeredményben reális legyen. Mondok egy konkrét példát: keres egy operátor bruttó 176 eft-ot, és egy hónapban dolgozik 300 órát (sajnos nem ritka az ilyen). Akkor az ő bérpapírján nem az fog szerepelni, hogy bruttó 176 eft+124eft mint túlóra (mivel egyrészt ez MTK-ba ütközik, másrészt magasabb adót von maga után), hanem úgy, hogy 176 eft alapbér, +bruttó 10 eft jelenléti bónusz, +bruttó 30 eft tljesítmény bónusz 1, +bruttó 30 eft teljsítmény bónusz 2, plusz bruttó 54 eft mozgóbér.
Így a bérszámfejtéssel ki tudják kerülni azt, hogy a munkavállaló bizonyíthatóan jóval magasabb óraszámban dolgozik mint ami a MTK-ban foglaltatik, nem kell annyit adózni, és emberünk is megkapja azt a bért, amiért megdolgozott.
Így jönnek azok a legendák, hogy egy operátor havi 300 eft-ot keres. Persze, úgy hogy a nettó alapbére 1000ft/óra, és ledolgozik 300 órát egy hónapban. Valójában az alapbér jóval kevesebb. Olyat is láttam, hogy vidéki kisvárosban karbantartáson 400-450 eft között keresnek a munkavállalók. Persze, mert ledolgoznak 350-370 órát egy hónapban, 1100 ft-os nettó órabérrel. És ha megkérdezed tőle mennyit keresel, nyilván nem azt fogja mondani, hogy nettó 150-200 ezret, hanem azt, hogy nettó 3-400 ezret. Csak annyi a különbség, hogy egy mérnök/programozó/beszerző/stb... napi 8 órában, 4-6 óra effektív munkavégzéssel megkeresi azt, amit ők havi 350 óra effektív munkavégzéssel.
Valóban lehet vitatkozni azon, hogy ki keres jól, és ki kevésbé jól, ezt mindenki döntse el maga.
Egyáltalán nem úgy van, ahogy gondolod.
Ahol a fizikai munkaerőből hiány van és alig találnak embert ott megfizetik. Ez a szellemi munkásokra nem igaz, ha csak nincs hiány belőlük. Pl: Egy egyetemet végzett kezdő mű vagy építésvezető jelenleg kevesebb kap mint egy ács vagy egy köműves.
#13: kedves kérdező, kérd meg azt az ismerőst, hogy mutassa meg a bérpapírt. Biztos vagyok benne, hogy olyan formában áll össze a fizetése, ahogyan vázoltam.
Teljesen mindegy, hogy 8, 80 vagy 150 órát túlórázik egy hónapban, biztos hogy bónuszként, és mozgóbérként van elszámolva.
Utolsó nagyon jól mondja, sajnos a szellemi munkát manapság nem honorálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!