Magyarországon és Amerikában hol tud dolgozni egy biológus?
Molekuláris vagy Neurobiológus milyen cégeknél vagy helyeken lehet dolgozni?
Válaszokat köszönöm!
Tudok egypár céget akik kint vannak a neuro konferenciákon. Náluk dolgozhatsz pl sales területen, vagy application scientistként. Avagy vevőknek kell bemutatni a termékeket és válaszolni a biológiai kérdésekre.
Itthon: Femtonics, 3DHisteq Mediso esetleg
Kükföldön: Inscopix, Scientifica, Bruker, Thorlabs, Neurotar, Phenosys stb... nézz meg egy FENS vagy SfN konferencia céges részvételét.
Egyébként meg kutató intézetekben. Azért vannak jó lehetőségek, de főleg PhD után. MSc és PhD alapkövetelmény.
USA-ba szerintem csak úgy van esélyed ha valahogy bekerülsz PhD képzésre... ez magyar MSc-vel elég nehéz. Nagyon jó referenciák kellenek, már társszerzős cikk is akár.
Vagy itthon végzed el a PhD-t ezekben a laborokban és publikálsz valami ütős cikket. Akkor postdokként már több esélyed van az USA laborokba is... de azért nem kell annyira hasra esni USA-tól sem. A technológia jórésze itthon is létezik, sőt egyes helyeken innen veszik / itthon van a csúcstech. Egyedül a források azok amik pl egy MIT-n végtelenek
Az egyetemek jelentik a legjobb lehetőséget, alapvetően ott folyik a biológiai alapkutatások zöme.
Ezen kívül vannak alkalmazott biológiai kutatóintézetek illetve céges laborok is (de az már bizonyos önfeladást jelent).
Lehet önfeladás, de 100-140 nettóért dolgoznál éveken keresztül?
Szánalmasan alulfizetik a biológiai munkát. Lassan bármilyen más szakma jobban megéri. Bp-n ebből csak vegetálsz.
Aki PhD-t végzett, alapból kell lennie több cikkének elég jelentős impaktfaktorral. Köztük, nem hogy társszerzős, de első szerzős cikknek is kell lennie.
Amúgy az USA-ban nem tudom mi a helyzet. Itthon PhD után elmehetsz tanársegédnek bruttó 160eFt körüli fizetésért. Esetleg az MTA valamelyik kutatóintézetébe nem sokkal több, közalkalmazotti bértáblás fizetésért és a munkakörülmények is olyanok, hogy soha semmire nincs pénz...
Van biológus ismerősöm. Volt osztálytársam, aki biológusnak ment. Jelenleg biztonsági őrként dolgozik, mert biológusként esélytelen volt munkát találnia.
Valaki emlegette a nettó 140e-s fizetést. Én kb ennyit keresek. Vegyész vagyok, itt sem túl rózsás a helyzet. Persze vannak a nagy gyógyszergyárak, ahol jól fizetnek, de oda szinte esélytelen bekerülni. Emiatt a 140 miatt is Bp-re ingázok és örülhetek hogy van munkám, mert a lakóhelyemen évekig semmit nem találtam a szakmámban. Lehet hagynom kéne az egészet a picsibe és elmenni egy Lidlbe bolti dolgozónak. Sokkal többet keresnék ingázás nélkül.
Sajnos a kérdésedre nem tudok megfelelő választ adni, de az előttem szólónak talán informatív lehet
Újpest rogyásig van laborokkal, van minden a sz**-tól a repülőig, szinte minden utcában van valami. Van eü, környezet-, élelmiszer analitika, kit- gyógyszer-, kozmetikum gyártás... gyártásközi minőség-ellenőrzés. Vírusvakcina gyártás (ceva)... xellia, egis, richter, wessling, synlab, soennas, ipox, budán az izotóp intézetbe szerves szintézis laborba szinte mindig keresnek technikust... battán a dunastyr, manna szappan.
ha megvan a biosz/vegyész bsc (vagy vegyész technikusi), akkor már azért lehet találni munkát nt. 180 körül. Ha műszakozol is (gyártásközi téma), akkor 230+ nettó sima ügy. Mondjuk szakmai tapasztalat nem árt... Diplomával általában a feladataid közé tartozik a mérések kiértékelése is. Technikusival sajnos erre nemigen nyílik lehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!